VODIČ TPORTALA

Planirate ljetovanje? Možete uživati bez pada u dužničko ropstvo!

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 11.07.2016 11:02
  • Objavljeno 11.07.2016 u 11:02
Ljetovanje

Ljetovanje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ostati kod kuće ili ići na ljetovanje? Platiti ljetovanje štednjom ili ići na dug? Gdje i kada ljetovati? To su samo neka od otvorenih pitanja naših sugrađana u sezoni godišnjih odmora. Ključno je pitanje za svaku obitelj i pojedinca - kako do novca za ljetovanje?

Tportal nudi nekoliko savjeta koji bi vam mogli olakšati budžetiranje godišnjeg odmora i putovanja.

Ako ste jedan od onih nesretnika koji na hrvatskoj obali nemaju kuću ili apartman, ili barem nekog bogatijeg prijatelja ili rođaka u čiji biste se apartman mogli besplatno uvaliti, morat ćete posegnuti u novčanik. Isto vrijedi ako se odlučite za putovanja na druge destinacije.

Sve to košta novca, a kako se nakon ljetovanja ne biste vratili u dužničko ropstvo, savjetujemo:

- Odredite limit koji možete potrošiti na ljetovanju

Vrlo je teško reći koliko stanovnika Hrvatske može otići na godišnji odmor, a da mjesec dana prije ne razbija glavu time koliko će potrošiti i da mjesecima nakon odmora ne žali zbog potrošenog.

Ako ste u skupini ljudi kojima je normalno to da godišnji odmor skrpaju kako znaju i umiju i ako vam se čini da je svake godine sve teže i teže planirati financijsku stranu odmora, na pravom ste mjestu i na vas se odnosi prvi savjet. Odredite limit potrošnje i držite ga se kao svetog pisma kako se u drugom dijelu godine na račun godišnjeg ne biste morali odreći važnijih stvari, poput vožnje automobilom ili mesnih obroka, ako niste vegetarijanac. 


-Prilikom planiranja godišnjeg koristite zdrav razum

Ako iz mjeseca u mjesec ne uspijevate uštedjeti nimalo novca i živite od prvog do prvog, morate biti svjesni da ne možete ljetovati u najluksuznijim hotelima i odmaralištima. Planirajte u skladu sa svojim mogućnostima – nađite mjesto u koje želite otići, informirajte se o povoljnom smještaju, pripremajte sami svoje obroke i sve bi realno trebalo biti u redu ako pripazite na dodatne troškove o kojima će riječi biti nešto kasnije.

-Kako ćete isplanirati proračun za ljetovanje

Vrlo jednostavno. Prebrojite novac koji ste uštedjeli za ljetovanje – to je vaš budžet. Ako niste uštedjeli ništa i planirate ljetovanje na dug – budite oprezni i ponovno pročitajte prethodni odlomak teksta.

Pokušajte se prisjetiti koliko ste na ljetovanje potrošili prošle godine i jeste li taj trošak podnijeli bez problema. Isto tako, pokušajte se prisjetiti nepotrebnih troškova koje biste možda mogli izbaciti. Odredite, ako je potrebno, i dnevne limite potrošnje na zabavu, hranu i piće. Kontrola nad vlastitom potrošnjom ključna je za vaš financijski uspjeh ili, vrlo češće, potrošački debakl.

- Oprez, evo što vas sve košta

Kod planiranja proračuna za godišnji nema mjesta za optimizam. Onog trenutka kad pomislite da ste uračunali baš sve vjerojatno ste tek na pola budžeta, samo toga niste svjesni.

Naime, kako je to popularno reći, danas baš sve košta. Najprije treba uplatiti apartman. Potom treba natočiti gorivo ako se već putuje autom. Vjerojatno ćete ići autocestom pa treba pripremiti novac za cestarinu. Ako idete alternativnim rutama, potrošit ćete više goriva, a i češće ćete se odmarati pa treba uračunati troškove okrepe, poput kave, sokova i sendviča.

Auto prije svega treba napuniti raznim potrepštinama, pogotovo ako planirate kuhati u apartmanu. Trgovine na obali redovito su skuplje od onih na kontinentu. Uza sve to, dio novca sigurno ćete potrošiti na kupaće kostime, ostalu garderobu, kreme za sunčanje i ostale stavke koje su pojedinačno jeftine, ali kada se skupe, skupo koštaju. Koštaju vas i uspomene s putovanja – gdje se može, morate se pokušati cjenkati s lokalnim trgovcima.

-Savjet za 2017.: Planirajte unaprijed

Čim završi godišnji odmor, odmah počnite planirati sljedeći. Pomalo izdvajajte novac te proučite gdje se može, a gdje ne može uštedjeti u svakodnevnoj potrošnji kako vas iduće putovanje ne bi financijski iscrpilo.

-Uživajte u godišnjem odmoru!

434319,426044,421888,425862

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!