TPORTALOV VODIČ

Planirate graditi bazen? Provjerili smo koje se opcije nude i koliko to košta

15.05.2024 u 06:57

Bionic
Reading

Na pomolu je dugo toplo ljeto. Razmišljate li o gradnji vanjskog bazena uz kuću, a ne znate odakle početi, tportalov vodič donosi vam najvažnije informacije potrebne za donošenje odluke

Na tržištu postoji širok dijapazon bazena prilagođenih različitim financijskim mogućnostima.

Ovisno o budžetu kojim raspolažete, morate odrediti dimenzije i izabrati vrstu konstrukcije, materijale za gradnju i opremu.

Dimenzije bazena mogu biti različite. Obično se kreću od sedam do 14 metara u dužinu i tri do pet metara u širinu, a standardna dubina je oko 1,5 metara.

Kada je riječ o konstrukciji, razlikujemo betonske, poliesterske i montažne samostojeće bazene.

Osim dimenzija i tipa gradnje, konačna cijena ovisi o vrsti materijala koji se koristi te kvaliteti osnovne i količini dodatne opreme (masažeri, podvodni reflektori, tuševi i sl.).

Betonski bazeni

Betonski bazeni su najzahtjevniji za izradu s obzirom na obuhvat građevinskih radova. Gradnja obuhvaća iskop, betoniranje poda, polaganje oplate s ugradnjom elemenata, hidroizolaciju, oblaganje betonskih stijenki te ugradnju cijevnih instalacija.

Najkvalitetnija, a samim time i najskuplja varijanta su bazeni s armirano-betonskom konstrukcijom. Povoljnija varijanta su oni sa zidovima od stiropornih blokova.

Kvalitetan betonski bazen zahtijeva iskusnog građevinara i profesionalni plan gradnje. Može se izraditi u bilo kojem obliku, a obično se oblaže pločicama ili mozaikom ili se samo oboji posebnom bojom.

Betonski bazen dimenzija od 8x4 do 9x5 metara dubine 1,5 metara koštat će vas minimalno 35.000 eura, a ovisno o zahtjevima gradnje, vrsti materijala i kvaliteti opreme, penje se i do 100.000 eura.

Pri tome su građevinski radovi za bazen od stiropornih blokova jeftiniji i koštaju u prosjeku oko 10.000 eura dok za onaj s armirano-betonskom konstrukcijom treba izdvojiti minimalno 20.000 eura.

Poliesterski bazeni

Ugradbeni poliesterski bazeni najbolji su srednjebudžetni izbor zbog prihvatljive cijene i brze gradnje. Obično su ovalnog oblika i ukopavaju se u tlo.

Bazen može biti u jednom komadu ili se sastavlja na licu mjesta od modularnih elemenata. Radovi koji ulaze u cijenu su montaža te izvođenje građevinskih radova s priključkom vode i izradom kanala.

Poliesterski bazeni mogu se montirati na šljunčanu ili betonsku podlogu, a najčešće se postavljaju u kombinaciji sa montažnom strojarnicom. Njihov vijek trajanja je oko 20 godina.

Cijena poliesterskog bazena dimenzija od 8x4 do 9x5 metara kreće se između 15.000 i 45.000 eura. Pritom građevinski radovi koštaju oko 10.000 eura, a instalacije i oprema od 5000 do 35.000 eura, ovisno o vrsti i kvaliteti materijala te količini dodatne opreme.

Montažni bazeni

Niskobudžetna varijanta su montažni slobodnostojeći bazeni. Riječ je o tipskim modelima, obično sastavljenima iz limene konstrukcije i unutarnje obloge od PVC folije, a koja je već tvornički zavarena u 'vreću' što se polaže u bazen.

Ovakav slobodnostojeći bazen moguće je postaviti za nekoliko sati na travnatu, pješčanu ili betonsku podlogu. Većina montažnih modela je slobodnostojeća, no mogu biti i djelomično ili potpuno ukopani.

Okrugli montažni bazen promjera pet metara s montažom koštat će vas od 1500 do 2500 eura, a veći ovalni dimenzija 8x4 metra kreće se od 7000 do 9000 eura.

Bazenska oprema

Prilikom gradnje bazena važan segment je i oprema s ugradbenim elementima (cijevi, uređaj za filtriranje s crpkom za vodu, ventili i sl.). Svaki mora imati uređaj za filtriranje da bi voda bila čista i bistra. Ona se pročišćava pomoću pješčanog filtra koji se nalazi u strojarnici, a kruži tako da preko skimmera ili preljevnog kanala dolazi do filtra te se pročišćena vraća u bazen.

Skimmeri su elementi koji se namještaju na rub vodene površine. U njih ulazi voda i zatim se dovodi do filtra, a prilikom toga u njih ulazi sva plivajuća nečistoća. Kod bazena s ugrađenim preljevnim kanalima voda dolazi do filtra iz kompenzacijskog šahta, u koji se prelijeva preko preljevnog kanala.

Bazeni s preljevnim kanalom obično su skuplji 30 do 50 posto s obzirom na to da ljepše izgledaju i omogućuju brži protok vode.