GORDAN LAUC I NJEGOV TEST GLYCANaGE

Pitali smo vodećeg molekularnog biologa: Kako je moguće da ovaj čovjek ima samo 20 godina

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 13.07.2019 20:44
  • Objavljeno 13.07.2019 u 13:23
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Čuti da izgledamo mladoliko za svoje godine laska svakome od nas. Naravno, kako je riječ o nečijem subjektivnom dojmu, i ne uzimamo ga previše ozbiljno. Međutim, odnedavno je u ljekarnama dostupan prvi znanstveni test čiji tvorac, prof. dr. sc. Gordan Lauc tvrdi da može točno utvrditi biološku dob čovjeka, odnosno pokazati koliko je njegovo tijelo 'mlado' ili 'staro', bolje reći očuvano u odnosu na njegove kalendarske godine. Novinar tportala odvažio se isprobati ga

Test nosi naziv GlycanAge jer je utemeljen na istraživanju glikana. Uz nukleinske kiseline (DNA i RNA), proteine i lipide, glikani su jedna od temeljnih molekula u stanici. Lauc ih proučava više od 25 godina i njegova tvrtka Genos danas je vodeća u svijetu na tom području.

'Gotovo sve funkcije u našem tijelu provode proteini. Na njih možemo gledati kao na male molekularne robote koji razgrađuju hranu, proizvode energiju, pokreću naše mišiće i šalju signale po mozgu. Glikani su integralan dio gotovo svih proteina jer moduliraju aktivnost proteina i omogućavaju njihovu finu regulaciju. Razlike među ljudima najveće su upravo u glikanima', objasnio je Lauc.

Ono što je zanimljivo kod glikana to je da njihova struktura, za razliku od proteina, nije uvjetovana samo genima naslijeđenim od roditelja, već na njih utječe i sve ono što smo napravili ili radimo u životu.

'Geni definiraju glikane od 30 do 50 posto. Sve ostalo određuje vaš stil života, znači to kako se hranite, pušite li, koliko ste fizički aktivni, spavate li dovoljno i kako se nosite sa stresnim situacijama. Koristeći ih kao biomarkere, preko glikana možete utvrditi rizik od nekih bolesti, tijek starenja i brojne druge stvari. Test GlycanAge je wake up call (poziv na buđenje, op.a). On upozorava da imate problem prije nego što počnu simptomi neke bolesti i tjera vas na mijenjanje štetnih životnih navika, a time možete utjecati na to kako starite', ustvrdio je Lauc.

Gordan Lauc s novinarom tportala Lukom Filipovićem

Gordan Lauc s novinarom tportala Lukom Filipovićem

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Test GlycanAge analizira glikane na imunoglobulinu G. Riječ je o proteinu u krvi koji je temelj našeg imunološkog sustava. Hoće li nas taj protein braniti od virusa i bakterija ili napadati naše vlastite stanice, određuju glikani.

'Proupalno i protuupalno djelovanje moraju djelovati u balansu. Starenjem stanje ljudskog organizma gubi balans i postaje više proupalno te postoji teorija da je upravo upala ono što dovodi do starenja. Do toga dolazi zbog oštećenja koja se akumuliraju s vremenom ili načinom života koji oštećuje tijelo. Sve je više upalnih događaja, a pri svakom popravljanju dolazi do malenih pogrešaka. Akumulaciju tih pogrešaka u organizmu nazivamo biološkim starenjem i povezujemo ju s općim zdravstvenim stanjem čovjeka', objasnio je Lauc.

Lauc nam je objasnio što je to zapravo biološko starenje

Lauc nam je objasnio što je to zapravo biološko starenje

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Njegova biološka dob, prema testu GlycanAge, veća je od 70 godina, a kalendarski ima 47.

'Sad tražim zašto je to tako. Je li to stres, nekoliko kilograma viška ili nešto drugo. Naprimjer, od Božića sam skinuo 13 kilograma i moja biološka dob krenula se snižavati', otkrio je Lauc.

GlycanAge napravljen je tako da si uzorke krvi možete sami izvaditi kod kuće. Sve potrebno nalazi se u kutijici: upute, maramice za dezinfekciju prsta, lancete za vađenje krvi, kartica za prikupljanje krvi i flasteri. Uzorke krvi zatim možete vratiti u ljekarnu u kojoj ste kupili test ili preko Genosa zatražiti da preuzmu uzorke. Na rezultate laboratorijske analize glikana čeka se do četiri tjedna.

Test GlycanAge napravljen je tako da si uzorke krvi možete sami izvaditi kod kuće

Test GlycanAge napravljen je tako da si uzorke krvi možete sami izvaditi kod kuće

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Novinaru tportala za vađenje krvi trebalo je manje od minute. Postupak je bezbolan, a jedino što osjetite lagani je ubod u jagodicu prsta.

Ono što nas je iznenadilo su rezultati testa, na koje smo čekali dva tjedna. Prema njima je potpisnik ovih redaka čak 22 godine mlađi od svoja kalendarska 42 ljeta. Bilo je to iznenađenje i za Lauca jer u pravilu muškarci na ovom testu lošije prolaze od žena.

Rezultate testa čekali smo dva tjedna, a kada su stigli, bili su frapantni

Rezultate testa čekali smo dva tjedna, a kada su stigli, bili su frapantni

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Prva ste muška osoba koja ima toliko bolju biološku dob. Morate mi otkriti svoju tajnu… (smijeh). Muškarci i žene su jako različiti. Imaju drugačije hormonalne statuse, drugačiji način funkcioniranja mozga i drugačije balansiraju upale. Hormon estrogen bitno smanjuje proupalne procese kod žena. Zbog toga su one u reproduktivnoj fazi svog života zaštićene od primjerice srčanih i moždanih udara, puno češćih kod muškaraca', naglasio je Lauc.

Postavlja se pitanje što konkretno znači tih 20 godina biološke dobi vašeg novinara? Govori li to da je manje podložan bolestima i kojima točno? Hoće li duže živjeti od nekog vršnjaka čija je biološka dob, naprimjer, 60 ili 80 godina?

Lauc je bio zatečen biološkom dobi novinara tportala

Lauc je bio zatečen biološkom dobi novinara tportala

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Prvo bih vam savjetovao da nastavite sa životnim stilom koji vodite jer vam očigledno čini dobro. U narednih pet do 10 godina imate relativno mali rizik da ćete oboljeti od kardiovaskularnih bolesti. Znači, ne biste trebali imati aterosklerozu, srčani i moždani udar. Ne biste trebali oboljeti ni od nekih upalnih bolesti kao što su artritis, reuma, lupus, Chronova bolest i sličnog', rekao je Lauc.

Kad je riječ o dužini života, situacija je nešto kompliciranija. Samo doživljenje znanstvenici dosad nisu uspjeli povezati ni s jednim konkretnim biomarkerom. Ali glikani ipak daju neke naznake.

Lauc nam je rekao da samo doživljenje znanstvenici dosad nisu uspjeli povezati ni s jednim konkretnim biomarkerom

Lauc nam je rekao da samo doživljenje znanstvenici dosad nisu uspjeli povezati ni s jednim konkretnim biomarkerom

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Napravili smo testove na 3000 ljudi iz različitih dijelova svijeta, od Papue Nove Gvineje, preko Ugande i Tajlanda, do Hrvatske. Ustanovili smo da glikani tamo gdje je kraći životni vijek puno brže dolaze do upalne faze nego u onim zemljama u kojima je očekivani životni vijek duži. Na osnovi toga dalo bi se reći da vama niski GlycanAge predviđa duži životni vijek nego vašem vršnjaku u Hrvatskoj, čija je biološka dob, primjerice, 70 godina. Ali za to nema nikakve garancije jer na dužinu života utječe puno slučajnih događaja, od toga da vas može udariti auto do neke virusne bolesti', pojasnio je Lauc.

Da su rezultati testa pokazali da je novinar tportala osjetno stariji od kalendarskih godina, tada bi mu bilo preporučeno da se javi u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina. Lauc i njegov Genos s tom bolnicom već godinama surađuju i razvijaju model koji će osobama s povišenom biološkom dobi ponuditi rješenja kako da je poboljšaju.

  • +8
  • +5

Test GlycanAge zapravo upozorava na to da imate problem prije nego što počnu simptomi neke bolesti

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'GlycanAge nije dijagnostički test. Glikani vam govore jeste li na putu da obolite. Oni vam ne mogu reći o kojoj se konkretno bolesti radi jer one počinju puno ranije, čak pet do 10 godina prije nego čovjek dobije dijagnozu artritisa ili Chronove bolesti. U bolnici Sv. Katarina možete napraviti opsežan pregled kako biste utvrdili koji uzrok stoji u pozadini postojećeg proupalnog stanja organizma', rekao je Lauc.

Tih mladenačkih 20 godina, koliko je vašem novinaru prikazao GlycanAge, ne znači, nažalost, da se sad može bez brige prepustiti svim grešnim životnim užicima. Biološka dob je, naime, otporna, ali opet pokvarljiva roba.

'U slučaju nekih akutnih bolesti GlycanAge se može jako brzo pokvariti. Inače se vrlo sporo mijenja. Što god napravili u narednih šest mjeseci, nećete bitno utjecati na biološku dob. Za dvije, tri godine hoćete, ali opet imate dobru startnu poziciju', objasnio je Lauc.

  • +5
  • +2

Gordan Lauc u laboratorijima Genosa

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za kraj ga pitamo što bi preporučio ljudima da naprave, test GlycanAge, koji košta paprenih 3999 kuna, ili jeftiniji klasični sistematski pregled.

'Istina je da je naš test skup, ali laboratorijske analize, nažalost, koštaju. Pokušavamo pronaći modele kako bismo pojeftinili sve to. Opet, moja je preporuka za sve one koji si to mogu priuštiti da naprave GlycanAge. Klasični sistematski pregled pokaže kako vam funkcionira jetra, bubrezi, koliki vam je tlak te šećer u krvi. Sve što otkrije, otkrije kad je bolest već uznapredovala. GlycanAge predviđa probleme i daje vam vremena da mijenjanjem životnih navika promijenite situaciju i izbjegnete oboljenje', istaknuo je Lauc.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!