GlycanAge

Prvi personalizirani test biološke dobi dostupan i u ljekarnama

28.05.2019 u 10:23

Bionic
Reading

Suradnjom Genosa i Medike od ponedjeljka je prvi personalizirani test biološke dobi dostupan i u ljekarnama. Kako se radi o testu koji se provodi iz krvi GlycanAge test je do sada bilo moguće provesti samo u specijaliziranim laboratorijima ili poliklinikama u Zagrebu i Osijeku. Zahvaljujući novom sustavu testiranja, koji omogućava testiranje iz samo jedne kapi krvi iz prsta te sustavu distribucije testova i povrata uzoraka iz ljekarne u hladnom lancu Medike, test je sada dostupan i u ljekarnama na području cijele Hrvatske.

Trenutno se radi o nekoliko ljekarni u većim gradovima, no u planu je značajan porast broja ljekarni u kojima će se moći provesti testiranje.

Brojna znanstvena istraživanja provedena posljednjih nekoliko godina pokazala su da je nezdravi stil života podloga većine suvremenih bolesti. Preopterećenje obavezama i ubrzani tempo života ne ostavljaju dovoljno vremena za posjete liječniku, a liječnici obično nemaju vremena posvetiti se pacijentu. Ovakav sustav zdravstva često je neefikasan i nefunkcionalan te je na svjetskoj razini prepoznata potreba za razvojem metoda individualne preventivne medicine koje omogućuju ranu detekciju bolesti i povećanog rizika za njihov nastanak.

Nakon više od deset godina istraživanja, na temelju analize preko 60 000 ljudi, u Genosu je razvijen GlycanAge test, globalno najbolji test biološke dobi te jedini takav test koji ujedno ukazuje na sveukupno upalno stanje organizma.

Otvaranjem mogućnosti da se provodi u ljekarnama GlycanAge test će postati dostupan širem broju korisnika te im omogućiti da upozorenje o narušenom zdravlju dobiju dovoljno rano kako bi ciljanim intervencijama razvoj bolesti pokušali odgoditi ili čak spriječiti.

  • +5
Gordan Lauc Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

S tim je ciljem Genos već sklopio sporazum sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina koja je razvila specijalizirani algoritam praćenja pacijenata s povišenim GlycanAge indeksom biološke dobi, stoji u priopćenju iz Genosa.

'Iznimno me raduje da smo u suradnji s Medikom uspjeli razviti mehanizam koji omogućava provođenje GlycanAge testa u ljekarnama. Kao profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu često sam uključen u rasprave o budućnosti ljekarništva. Uvjeren sam da je provođenje raznih oblika preventivnih, a u budućnosti i genetičkih testova u ljekarnama pravi put naprijed, jer to daje mogućnost ljekarniku da svoje široko znanje stavi u funkciju očuvanja zdravlja populacije', izjavio je prof. dr. sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa.