biznis i politika

Pevex, čokolade, najam i zapošljavanje. Čime se bavi ključni čovjek Domovinskog pokreta

19.04.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Poduzetnik Mario Radić jedan je od ključnih ljudi Domovinskog pokreta. U poduzetničkim vodama je tridesetak godina, a trenutno je više okupiran politikom. Provjerili smo što sve obuhvaća njegovo poslovno carstvo i kakve rezultate ostvaruje

Radić je široj javnosti postao poznat kao jedan od značajnijih suvlasnika Pevexa zajedno sa Pavlom Vujnovcem i Juricom Lovrinčevićem. Nekadašnji partneri Radić i Lovrinčević u Pevex su ušli 2016. godine kao suvlasnici Dicentre, tvrtke koja je kao mali dobavljač pretvaranjem potraživanja postala dioničar Pevexa. Uz pomoć Vujnovca okrupnili su vlasništvo otkupom dionica od dijela malih dioničara.

Trenutno Radić drži 16,6 posto vlasništva trgovačkog lanca, Vujnovac 36 posto, a Lovrinčević 23 posto.

Radić i Vujnovac prošle su godine pokušali podati većinski udjelu Pevexu, ali nisu bili zadovoljni jedinom pristiglom ponudom. Prilikom najave prodaje vrijednost Pevexa neslužbeno se procjenjivala na 400 do 500 milijuna eura.

Prema zadnjim dostupnim podacima, u 2022 godinu Pevex je ostvario 365,7 milijuna eura prihoda od prodaje i čistu dobit od 34,8 milijuna eura.

Radić i Lovrinčević pokrenuli su biznis 1994. s tvrtkom Dicentra, koja se u početku bavila distribucijom sladoleda, a postupno je preuzela zastupništvo nekoliko stranih robnih marki. Drugu tvrtku Filir, pokrenuli su 2000. godine, a njezine glavne djelatnosti su logistika i zastupanje stranih tvrtki na hrvatskom tržištu.

  • +2
Domovinski pokret Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Nakon raskida poslovnog partnerstva Radiću je pripala tvrtka Filir, a Lovrinčeviću Dicentra. Radićeva tvrtka bilježi stabilno poslovanje uz rastući trend prihoda i dobiti. U 2022. ostvarila je rekordnih 37,6 milijuna eura ukupnih prihoda i neto dobit od 2,11 milijuna eura.

U poslovima zastupanja tvrtka Filir pokriva širok asortiman brendova, među kojima se ističu Bake Rolls, Belvita, Milka, Oreo i Toblerone.

Tvrtka ima u vlasništvu velike poslovne prostore na lokaciji poslovnog kompleksa bivše tvornice Vuteks, koje iznajmljuje korisnicima Podunavske slobodne zone.

Radić je prošle godine u Vukovaru osnovao i tvrtku Denarios za privremeno zapošljavanje i posredovanje u zapošljavanju, no za nju još nema javno dostupnih podataka o poslovanju.