tržište kapitala

Petak donio nešto življe trgovanje, indeksi zaronili u crveno

Bionic
Reading

Kraj još jednog trgovinskog tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je nešto življe trgovanje, dionička likvidnost je ojačala, iako se i dalje radi o skromnim razinama, dok su indeksi zaključili u negativnom teritoriju

Iako je indeks CROBEX kraj petka dočekao na 1.576,5 bodova, što predstavlja pad od 0,9 posto, to nije bilo dovoljno da se naruši prethodno ostvareni rast te je na tjednoj razini ojačao blagih 0,2 posto i time prekinuo niz od četiri uzastopna tjedna pada. Uži indeks CROBEX10 je oslabio 0,4 posto na 975,6 bodova, dok su se od sektorskih indeksa najviše na udaru našli indeks sektora industrije i građevinskog sektora, koji su potonuli 1,3 posto.

Ukupan dionički promet ojačao je na nešto manje od 7 milijuna kuna, a milijunske promete su uspjela prikupiti tri izdanja. Najviše se trgovalo dionicama Optima Telekoma, koje su na prometu od 2,3 milijuna kuna potonule 21,2 posto i time se upisale kao uvjerljivi gubitnik dana. Aktivno se trgovalo i povlaštenim izdanjem Adrisa, koje je na prometu od 1,2 milijuna kuna oslabilo 0,3 posto, a u stopu ga slijede dionice Instituta IGH s prometom nešto iznad milijun kuna i padom cijene od 5 posto.

Loš dan imale su i dionice Croatia osiguranja, koje su potonule 8,3 posto, kao i dionice Tankerske Next Generation i Vira, čije su cijene oslabile redom 3,9 posto i 3,7 posto.

S druge strane, samo šest izdanja našlo se na strani dobitnika, pri čemu su predvodile dionice Ingre, Končar Elektroindustrije i Hrvatskog Telekoma, s rastom cijena od 1,5 posto, 1 posto i 0,9 posto.

Dobitnik dana Ingra +1,54% 6,60

Gubitnik dana Optima Telekom -21,19% 4,65

CROBEX -0,85% 1.576,45

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.