JEDNI 'ZA', DRUGI 'PROTIV'

PDV i krizni porez razjedinili sindikate

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2009 14:19
  • Objavljeno 23.07.2009 u 14:03
sssh, ana knežević

sssh, ana knežević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas se najoštrije usprotivio uvođenju poreza od 3 posto na primanja iznad 3.000 kuna i povećanju stope PDV-a na 23 posto

'To je direktan put, spirala propasti čitave Hrvatske. Ako se to provede za dva, tri mjeseca imat ćemo bankrot hrvatske države', izjavila je predsjednica SSSH Ana Knežević na konferencije za novinare.

Razgovore u Vladi protekla tri dana nazvala je 'razgovorima kao na Dolcu' o tri različita prijedloga, upozorila da nisu dobili nikakve financijske efekte, primjerice povećanja stope PDV-a s 22 na 23 posto.

'Ako se Hrvatska nije mogla nigdje zadužiti mogla je to kod građana, mogla je izdati obveznice i za dvije, tri godine to vratiti građanima', kazala je Knežević.

Upozorila je da smo ovako 'dobili harač' koji će upropastiti životni standard, smanjiti kupovnu moć građana, smanjiti gospodarsku aktivnost i voditi otpuštanju radnika, a bit će problem i za državu koja neće dobiti očekivane prihode.

Zahtjevi SSSH bili su da dobiju prijedlog što se sve može srezati na rashodnoj strani, a predlagali su uvođenja poreza na luksuz, trošarina na mobitele i sl.

Knežević je upozorila i kako se o reformama koje su tražili govori tek za 2010., kako nema spremnosti da se uvede red u javna poduzeća.

Potpredsjednica SSSH za javne službe Spomenka Avberšek upozorila je i na problem velikog broja lokalnih jedinica i Vladi predložila da taj problem riješi u šest mjeseci jer, po podacima koje je iznijela, država lokalne jedinice financira s 14 milijardi kuna. 'To ne funkcionira. To neka skinu i tih 14 milijardi kuna vrate u proračun da se ovo ne dešava', kazala je.

Avberšek, koja je i na čelu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, priznala je da su sindikati javni i državnih službi načelno prihvatili '3 plus 1', nisu mogli pristati na smanjenje plaća za 6 posto te su se zalagali da se teret krize raspodjeli na sve.

Stavovi sindikalnih središnjica su bili različiti, a Ana Knežević kao predsjednica SSSH načelno je prijedlog odbila, objasnila je Avberšek.

Izričito su pak protiv prijedloga '3 plus 1' gospodarski sindikati. 'Gospodarskim sindikatima porez na siromašne, porez na budale apsolutno je neprihvatljiv', kaže potpredsjednik SSSH za sektor gospodarstva Ivan Tomac, a v.d. predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević poručuje da 'neće biti smokvin list promašenim odlukama'.

Iz SSSH upozoravaju i da je u realnom sektoru bez posla ostalo više od 26.300 zaposlenih, da njihovo članstvo 'traži ulicu', ali da će se ponašati odgovorno. Prosvjed ostaje opcija, čekat ćemo jesen, poručuju iz SSSH.

Glavni ekonomist SSSH Mario Švigir upozorava kako će povećanje stope PDV-a voditi povećanju cijena svih osnovnih proizvoda i usluga, te kako je nemoguće cijepati plaću na dva dijela i s 3 posto oporezovati iznos iznad 3.000 kuna neto. Upozorava i da će poslodavci pribjeći isplati manjih plaća, ili isplati dijelom na ruke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi