ZBOG PRESELJENJA TVORNICE

PAN papir u Slatinu seli i stotinjak svojih radnika

09.01.2012 u 17:37

Bionic
Reading

'Preseljenje tvornice u Slatinu od nulte je važnosti za PAN i nema govora o odustajanju od njega. Ovih smo dana intenzivno radili na zatvaranju financijske konstrukcije i mislim da je pravo rješenje na pomolu. Taj je projekt važan i utoliko što je jedan od glavnih razvojnih projekata u Slavoniji, a njegova je vrijednost oko 320 milijuna eura', kaže Mikulić

PAN papirna industrija - vodeći hrvatski proizvođač papira i kartonske - ambalaže još je u svibnju prošle godine najavio preseljenje tvornice iz Zagreba u Slatinu. Lokalnom, uglavnom nezaposlenom stanovništvu taj je podatak naročito važan jer u njemu vidi rješenje svoje životne egzistencije, međutim, zbog cjelokupne gospodarske slike, a naročito nakon opetovanog i neuspjelog spašavanja Gaja, u gradu postoji bojazan da ni od ovog gospodarskog projekta neće biti ništa.

Marinko Mikulić, direktor PAN-a, tvrdi da nema razloga za brigu jer izgradnja tvornice u Slatini kreće na proljeće - u ožujku ili travnju ove godine. Posao instalacije strojeva obavit će njemački stručnjaci, a u građevinskim zahvatima sudjelovat će hrvatske tvrtke. 'Preseljenje tvornice u Slatinu od nulte je važnosti za PAN i nema govora o odustajanju od njega. Ovih smo dana intenzivno radili na zatvaranju financijske konstrukcije i mislim da je pravo rješenje na pomolu. Taj je projekt važan i utoliko što je jedan od glavnih razvojnih projekata u Slavoniji, a njegova je vrijednost oko 320 milijuna eura', priča Mikulić. Postojat će dvije faze ostvarenja projekta, s tim da je cilj u prve dvije godine ostvariti 70 posto planirane proizvodnje. U trećoj godini projekt bi trebao biti gotova priča.

Pan će svoja proizvodna postrojenja preseliti u Slatinu zbog smanjenja troškova proizvodnje, pri čemu će u proizvodnji, uz korištenje termalnih izvora na slatinskom području, ostvariti uštedu od oko trideset posto. Osim toga, na sadašnjoj, skučenoj lokaciji u Zagrebu, zbog obima posla i organizacije poslovanja teško im je funkcionirati. Slatina se pokazala najboljim poslovnim rješenjem pa je na području Trnovače, slatinske proizvodne zone, već određena i površina za izgradnju tvornice papira i postrojenja za proizvodnju celuloze.

Uz gradnju tvornice, tvrdi Mikulić, bit će zasađena i plantaža celulozne trave, PAN će za potrebe proizvodnje otkupljivati i repu od virovitičke, osječke i županjske šećerane te bi u konačnici zapošljavao petstotinjak radnika. Ta brojka uključuje i stotinjak sadašnjih zaposlenika u zagrebačkoj tvornici koji će, ako im taj prijedlog bude odgovarao, trebati napustiti Zagreb i, zbog potrebe posla, preseliti u Slatinu. Mikulić kaže da je riječ o radnicima bez kojih bi bilo teško pokrenuti proizvodnju te da će za njih, uz tvornicu, napraviti stambeni blok u kojemu bi živjeli.

Plan je PAN papirne industrije nakon preseljenja proizvesti 750 tisuća tona celuloze, 150 tisuća tona ambalažnog i 350 tisuća tona grafičkog papira. Osim u Slatini, PAN će djelovati i u Donjim Andrijevcima, u Beogradu i Ljubljani, dok će u Zagrebu ostaviti poslovnicu i stanicu za otkup papira.