EFEKT BREXITA

Pad tečaja funte nakon pogodovao britanskom turizmu

09.08.2016 u 08:58

Bionic
Reading

Rezervacije zrakoplovnih karata za Britaniju porasle su 4,3 posto u mjesec dana nakon odluke Britanaca o napuštanju Europske unije, a i niz drugih podataka ukazuje na pozitivan utjecaj pada tečaja funte na britanski turizam

Od 23. lipnja i referendumske odluke o 'Brexitu' tečaj funte prema dolaru pao je oko 13 posto, na najniže razine u više od 30 godina, a u odnosu na euro otprilike 10 posto.

I dok bi niža cijena funte mogla negativno utjecati na potrošnju britanskih turista u inozemstvu, stranim turistima u Britaniji smanjuje troškove.

Tako su rezervacije za zrakoplovne karte za letove u Britaniju iz Hong Konga u mjesec dana porasle za 30 posto, iz SAD-a za 9,2, a iz Europe za 5 posto, piše BBC.

ForwardKeys, organizacija koja analizira oko 14 milijuna rezervacija dnevno, poručila je da je 'Brexit' imao 'neposredan, pozitivan utjecaj' na britanski turizam.

'Najpovoljniji tečaj funte u nekoliko desetljeća vjerojatno je glavni pokretač rasta rezervacija za Britaniju. Podaci u idućim mjesecima pokazat će je li taj rast rezervacija nakon 'Brexita' održiv', kazao je Olivier Jager, izvršni direktor ForwardKeysa, za BBC.

Dodao je i da su ekonomska nesigurnost širom svijeta i teroristički napadi u Francuskoj i Belgiji također pozitivno utjecali na britanski turizam.

I podaci drugih organizacija i kompanija podržavaju tu tezu. Zrakoplovna kompanija BA zabilježila je rast interesa za njezine letove iz SAD-a u Britaniju između 27. lipnja i 3. srpnja za 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Hotels.com poručio je, pak, da je od 'Brexita' zabilježio 50 posto više upita Amerikanaca za destinacije u Britaniji nego u istom lanjskom razdoblju.

No, broj turista u Britaniji porastao je čak i prije referenduma. Prema podacima promocijske tvrtke VistiBritain, u prva tri mjeseca ove godine broj stranih turista u Britaniji porastao je za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na njih 7,36 milijuna.

Prošle je godine Britanija zabilježila rekordne turističke rezultate. Posjetilo ju je više od 36 milijuna turista, što je bilo pet posto više nego godinu dana prije.

Turistički je sektor u Britaniji sedmi po veličini izvoznik, a treći po veličini po broju zaposlenih.