PBZ ANALIZE

Pad prometa ukazuje na slabiju potrošnju turista

12.10.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Podatak da je trgovina na malo u Hrvatskoj u kolovozu pala više nego što se očekivalo analitičari Privredne banke Zagreb povezuju sa slabijom turističkom potrošnjom, a negativan predznak u trgovini na malo očekuju i u nastavku godine, uz ipak moguće usporavanje pada

Podatak da je trgovina na malo u kolovozu zabilježila pad od 12,9 posto nominalno odnosno 13,4 posto realno u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja hladan tuš za sve koji su očekivali da će kolovoz napraviti značajniji iskorak nabolje u odnosu na prethodnih sedam mjeseci ove godine, ističe se u PBZ Tjednim analizama.

Napominju da su očekivanja da će kolovoz napokon donijeti jednoznamenkasti pad trgovine na malo temeljena prvenstveno na turističkoj sezoni odnosno podatku da je tijekom ovogodišnjeg kolovoza ostvareno 4 posto više noćenja i 3,6 posto više dolazaka nego godinu dana ranije.

S obzirom da financijski pokazatelji turističke sezone još uvijek nisu poznati, podatak o kretanju trgovine na malo u srpnju i kolovozu ukazuje da je izvanpansionska potrošnja turista, prvenstveno stranih, bila znatno slabija nego prethodne godine, odnosno da nije uspjela značajnije nadoknaditi pad domaće potrošnje, smatraju PBZ analitičari.

Negativan predznak u trgovini na malo očekuju i u nastavku godine, pri čemu napominju da očekuju da će posljednje tromjesečje ipak donijeti usporavanje pada iako više zbog baznog učinka prošle godine nego zbog oporavka potrošnje.

Pojašnjavaju, naime, da će razdoblje od rujna do prosinca biti ponajviše obilježeno utjecajem kriznog poreza te porastom nezaposlenosti, što će dodatno usporiti oporavak osobne potrošnje.

Ujedno pretpostavljaju da će rujan pokazati to dugo očekivano usporavanje pada trgovine na malo ponajviše uslijed kupovine školskih knjiga i opreme te jesenske garderobe.