NOVCA SVE MANJE

Pad novčane mase dokaz tonućeg gospodarstva

08.12.2009 u 14:56

Bionic
Reading

Nakon što je u lipnju, srpnju i kolovozu stagnirala, vrijednost novčane mase M1 u listopadu je drugi mjesec za redom pala 902,2 milijuna kuna ili 2 posto u odnosu na rujan kada je iznosila 45,6 milijardi kuna. Kako se navodi u dnevnom izvješću RBA, monetarni agregat M1 (gotov novac izvan banaka te depozitni novac kod banaka) na kraju je listopada iznosio 44,7 milijardi kuna, što je najniža razina od rujna 2006. godine

Osim što je smanjenje novčane mase u listopadu sezonskog karaktera, odraz je i nepovoljnih kretanja u realnom sektoru, procjenjuju analitičari Raiffeisen banke. Obje komponente novčane mase pridonijele su, kažu, njenom smanjenju na mjesečnoj razini, pri čemu smanjenje gotovog novca izvan banaka nešto više nego smanjenje depozitnog novca. Depozitni je novac u listopadu pao 278,7 milijuna kuna u odnosu na rujan, dok pad na godišnjoj razini iznosi 6,4 milijarde kuna, odnosno 17,9 posto.

Depozitni je novac izvan banaka na kraju listopada iznosio 15,4 milijarde kuna, što predstavlja najnižu vrijednost ove komponente novčane mase u ovoj godini. Na godišnjoj razini, stopa pada novčane mase i dalje raste pa je u listopadu iznosila -15,3 posto. 'Navedeno je nastavak trenda godišnjeg pada monetarnog agregata M1, koji je započeo u listopadu prošle godine', navodi RBA.

Ukupna likvidna sredstva, koja obuhvaćaju novčanu masu, štedne i oročene kunske i devizne depozite te obveznice i instrumente tržišta novca (monetarni agregat M4), u listopadu su, nakon stagnacije u prethodna dva mjeseca, doživjela pad od gotovo 3 milijarde kuna na mjesečnoj razini

Time se ovaj najšire definirani monetarni agregat na kraju listopada spustio na 221,1 milijardu kuna. Pritom, ističu analitičari iz RBA, treba istaknuti da su sve komponente pridonijele mjesečnom padu ovog monetarnog agregata. On je i na godišnjoj je razini zabilježen pad i to od 2,3 milijarde kuna, odnosno 1 posto.

Štedni i oročeni kunski depoziti pali su u odnosu na listopad 2008. godine za 10,4 milijarde kuna ili 19,6 posto. Međutim, ukupni su depoziti ipak rasli za 6,5 milijardi kuna ili 3,9 posto na godišnjoj razini zahvaljujući rastu deviznih depozita od gotovo 15 milijardi kuna.

Povećanju kunskog iznosa deviznih depozita pridonijela je deprecijacija tečaja u odnosu na listopad prošle godine od 1 posto, što je ublažilo pad u kunama izraženog monetarnog agregata M4 na godišnjoj razini.

Nakon četveromjesečnog rasta, neto inozemna aktiva poslovnih banaka u listopadu se ponovno smanjila pa je iznosila 37,9 milijardi kuna, što je 11,6 milijardi kuna ili 23,4 posto manje nego na kraju istog mjeseca prošle godine. (kp)