ANALIZA HGK-A

Pad inozemnog i javnog duga mogao bi dovesti do rasta kreditnog rejtinga

02.09.2016 u 11:03

Bionic
Reading

Nastavka trenda smanjivanja bruto inozemnog duga i javnog duga mogu kreirati povoljnije okruženje za poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje i time smanjivanja troškova zaduživanja, ističe se u analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Na kraju svibnja ove godine razina javnog duga iznosila je 285,0 milijardi kuna, što je 84,1 milijun kuna manje nego u travnju i 4,8 milijardi kuna ili 1,7 posto manje nego u svibnju prošle godine. Time se nastavlja smanjivanje razine duga na mjesečnoj (četvrti mjesec zaredom) i godišnjoj razini (treći mjesec zaredom).

Tendencija smanjivanja razine bruto inozemnog duga proteže se od studenoga prošle godine, s izuzetkom travnja ove godine, u kojem je zabilježen skroman rast za 76 milijuna eura.

Na kraju svibnja ove godine bruto inozemni dug iznosio je 44,0 milijarde eura, što je 341,0 milijun eura manje nego u travnju i 5,1 milijardu eura ili 10,4 posto manje nego u svibnju prošle godine. Pad duga na godišnjoj razini bilježi se kontinuirano od prosinca prošle godine, s tim da se u posljednja tri mjeseca stabilizirao na oko 10 posto.