TRŽIŠTE KAPITALA

Pad indeksa, dionički promet nadomak 20 milijuna kuna

Bionic
Reading

Nakon pozitivnog početka tjedna, utorak je donio padove dioničkih indeksa. Indeks CROBEX je zaključio dan oko 1 posto u crvenom teritoriju, što je njegov najveći dnevni pad u zadnja tri tjedna. Uži indeks CROBEX10 je oslabio oko 1,2 posto na 985,96 boda. Većina sektorskih indeksa je dan zaključila na nižim razinama, gdje je gubitnike predvodio indeks transportnog sektora sa padom od 0,9 posto

Likvidnost se zadržala na povišenoj razini, gdje je redovan dionički promet iznosio gotovo 20 milijuna kuna. Čak je sedam milijunaša bilo u jučerašnjem trgovanju. Najlikvidnija je bila dionica Hrvatskog Telekoma, s 4,4 milijuna kuna prometa uz pad cijene od oko 1 posto. Oko 3,4 milijuna kuna prometa je prikupila dionica Podravke, koja usprkos tome što je većinu dana bila u zelenom teritoriju, pred kraj dana ipak izgubila 2,1 posto. Među milijunašima su još bile dionice Končar elektroindustrije, Valamar Riviere, Ericsson Nikole Tesle, Leda i povlaštene dionice Adrisa, te su sve izgubile na vrijednosti, i to redom 1,2 posto, 3,2 posto, 1,1 posto, 0,1 posto i 0,6 posto.

Titula gubitnika dana ipak ide dionici Petrokemije, koja je potonula 8,9 posto, pri 300 tisuća kuna prometa, a vrijedi još istaknuti dionice Viadukta i Atlantske plovidbe, koje su obje izgubile oko 5,9 posto na vrijednosti. Dionica brodara Atlantske plovidbe se našla pod prodajnim pritiscima zbog nešto lošijih makroekonomskih podataka iz Kine.

Među dobitnicima prvo ime je dionica RIZ-odašiljača čija je cijena lansirana 11,8 posto, međutim na prometu od svega 55 tisuća kuna. Vrijedi istaknuti dionicu hotelijera HUP Zagreb koja je na 845 tisuća kuna prometa porasla 4,2 posto, kao i poraste cijena u dionicama Luke Ploče Arenaturista od 4,1 posto i 3,7 posto.

Dobitnik dana     RIZ-odašiljači     +11,81%     143,25

Gubitnik dana     Petrokemija     -8,85%     15,04

Crobex     -0,98%     1.689,98

Više o kretanjima na trištu kapitala možete saznati OVDJE