dan na burzi

Pad CROBEX-a pod pritiskom građevinskog sektora

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Nakon tri dana rasta domaće tržište kapitala je ovaj tjedan započelo blagi u crvenom teritoriju, gdje je CROBEX pao 0,1 posto, a uži indeks CROBEX10 oslabio 0,3 posto. Sektorski gledano, najviše je na udaru bio indeks građevinskog sektora s padom od 2,7 posto, koji je cijelo tržište povukao u minus. Likvidnost je čak i oslabila u odnosu na prosjek zadnja tri tjedna te je protrgovano svega 5,7 milijuna kuna, uz samo jednog milijunaša

Najlikvidnije izdanje je bila dionica AD Plastika čija je cijena pala 2,6 posto pri 1,5 milijuna kuna prometa. Po prometu slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle koja je ojačala 0,8 posto pri 823 tisuće kuna prometa. Građevinski sektor se našao na udaru, nakon dosta dobre izvedbe iz zadnjih mjeseci, što je vjerojatno realizacija kapitalnih dobitaka.

Dionice Tehnike i Instituta IGH su pale oko 3,3 posto, dok su Dalekovod i Ingra oslabili preko 2 posto.

Gubitnik dana, sa 4,3 posto minusa je ipak dionica Đuro Đaković Grupe, nakon što su se slegli dojmovi nakon novo potpisanog ugovora sa švicarskim naručiteljem. Među dobitnicima izdvaja se dionica Varteksa čija je cijena skočila oko 21 posto.

Dobitnik dana Varteks +21,05% 11,50

Gubitnik dana Đuro Đaković -4,30% 4,01

CROBEX -0,08% 1.608,78

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!