DZS:

Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini, no jedan sektor je zabilježio lagani rast

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 03.08.2020 08:22
  • Objavljeno 03.08.2020 u 08:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Ukupan broj zaposlenih u industriji u lipnju ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine smanjen za 3,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvod, za 19,4 posto, u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6,7 te u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za tri posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je u vađenju sirove nafte i prirodnog plina, za 1,7 posto.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje da je najveći pad zabilježen u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 17,2 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 10,1 posto.

Znatniji se pad broja zaposlenih u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine bilježi i u proizvodnji odjeće 9,9 posto, proizvodnji strojeva i uređaja 8,4 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica također za 8,4 posto, proizvodnji namještaja pet posto itd.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira u proizvodnji tekstila, za 11,8 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,6 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, za 1,8 posto itd.

Po podacima DZS-a, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za tri posto.

  • +16
  • +13

U proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica zabilježen je pad od 8,4 posto

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do lipnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 2,8 posto.

DZS je objavio i podatke o industrijskoj proizvodnji koja je u lipnju pala 1,8 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je već osmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana prije kada je potonula 12,4 posto, što je bio njezin najveći pad od recesijske 2009. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!