ZAPOŠLJAVANJE

Ovo su nove mjere aktivnog zapošljavanja koje vrijede od 1. siječnja 2022.

31.12.2021 u 20:23

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) donijelo je ovoga tjedna odluku o usvajanju Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera u 2022. godini.

Sredstva za provedbu Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu osigurana su u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 1,02 milijarde kuna. Izvori financiranja su državni proračun, Nacionalni plan oporavka i otpornosti te Europski socijalni fond plus.

Program mjera aktivne politike zapošljavanja uključuje osam mjera: Potpore za zapošljavanje, Potpore za pripravništvo, Potpore za pripravništvo u javnim službama, Potpore za samozapošljavanje i proširenje poslovanja, Potpore za usavršavanje, Obrazovanje i osposobljavanje, Javni rad i Stalni sezonac.

Cilj je u mjere aktivne politike zapošljavanja sljedeće godine uključiti više od 27.000 korisnika.

Program mjera aktivne politike zapošljavanja donosi:

veći iznos potpora za samozapošljavanje veći iznos potpora za zapošljavanje i pripravništvo širi spektar prihvatljivih ciljanih skupina korisnika s naglaskom na ranjive skupine produženo trajanje potpore za zapošljavanje do 24 mjeseca produženo trajanje potpore za pripravništvo do 24 mjeseca novu podmjeru potpore za samozapošljavanje Mobilnost radne snage – "Biram Hrvatsku" administrativno rasterećenje korisnika prilikom apliciranja za mjere aktivne politike zapošljavanja

Cilj podmjere "Biram Hrvatsku" je osigurati potrebnu kvalificiranu radnu snagu u većem dijelu Republike Hrvatske, posebice u gospodarski slabije razvijenim i demografski oslabljenim područjima, s naglaskom na ruralna područja Slavonije, zaleđa četiriju dalmatinskih županija, Banovine, Korduna, Like, Gorskog kotara i otoka, te poticati povratak aktivnog radnog stanovništva iz inozemstva.

Ciljane skupine su korisnici potpore za samozapošljavanje u 2022. godini, registrirani na području indeksa razvijenosti I, II, III i IV, a koji su izvršili promjenu prebivališta na način da su se preselili iz područja indeksa razvijenosti VII i VIII u područje indeksa razvijenosti I, II, III i IV, a sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te hrvatski državljani povratnici u dobi do 60 godina iz zemalja EGP-a neovisno o razini obrazovanja koji su radili najmanje 12 mjeseci u posljednja 24 mjeseca u zemljama EGP ili bili uključeni u redovito obrazovanje i koji su se po povratku prijavili u evidenciju nezaposlenih u roku 30 dana od dana reguliranog prebivališta i samozapošljavaju se kroz mjeru potpora za samozapošljavanje unutar šest mjeseci od povratka/reguliranog prebivališta.

Visina subvencije za korisnike iz ciljane skupine 1. uključuje ukupni iznos za troškove preseljenja u iznosu od 25.000 kn, a za korisnike iz ciljane skupine 2. ukupni iznos za troškove preseljenja u iznosu od 50.000 kn.

Uz mjeru "Biram Hrvatsku" novost su i mjere za promoviranje zelenih i digitalnih radnih mjesta. Mjere zelenih i digitalnih radnih mjesta nalaze se u fazi razrade pa će se više o njima znati u narednom razdoblju. Planiran je nastavak dosadašnjih mjera potpore za Očuvanje radnih mjesta i Skraćivanje radnog vremena.