dobra i loša vijest

Ovo su najskuplje zemlje za život na svijetu, a kako je prošla Hrvatska?

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 12.02.2020 22:01
  • Objavljeno 12.02.2020 u 22:01
Švicarska, Norveška, Island/Ilustracija

Švicarska, Norveška, Island/Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: N. Bučević/tportal; Profimedia

Časopis CEOWORLD napravio je detaljnu analizu skupoće života u pojedinim zemljama svijeta i zaključio kako je život uvjerljivo najskuplji u Švicarskoj, Norveškoj i Islandu. Od prvih dvadeset najskupljih zemalja u svijetu, čak ih je devet u Europi, pet u Aziji, a samo jedna u Africi

Uz najskuplje, Švicarsku, Norvešku i Island, na listi deset najskupljih nalaze se Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur i Južna Koreja. Tri supersile, SAD, Kina i Rusija, zauzimaju 20., 80. i 82. mjesto.

Hrvatska je na listi zauzela 53. mjesto, što znači da je za život skuplja od Slovačke, Mađarske te Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koje su na samom dnu. Naravno, što je neka zemlja skuplja za život, to podrazumijeva i da je razvijena, tako da je poželjno stremiti što višem mjestu na ovoj ljestvici jer gdje su veći troškovi, veće su i plaće. Slovenija je ispred Hrvatske, na 47. mjestu.

New York

New York

Izvor: Profimedia / Autor: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

Njemačka je 29. najskuplja zemlja svijeta, Irska drži 13. mjesto, dok je život najpovoljniji u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa. Posljednje, 100. mjesto, na listi drži Tanzanija, a dva mjesta prije nje pokrivaju nam bliske Rumunjska i Srbija.

Ključ po kojem se provodila ova analiza bili su troškovi života u New Yorku, koji je sam po sebi jako skup. Dakle ako je trošak života u New Yorku 100, a hrvatski rezultat 49,7, ispada da je život kod nas upola jeftiniji nego u tom gradu, pri čemu su cijene najma stana u Hrvatskoj samo 13 posto od cijena koje se plaćaju u New Yorku, cijene namirnica su na 40 posto prosjeka New Yorka, dok su cijene restorana na 43 posto New Yorka.

U najskupljoj Švicarskoj život je 22 posto skuplji nego u New Yorku, pri čemu su troškovi stanovanja upola manji, ali su zato cijene hrane i restorana 20 posto više. Trošak stanovanja u New Yorku uvjerljivo je najviši na svijetu, a na tek 80 posto njihovih najamnina su stanovi u Hong Kongu, Singapuru i Luksemburgu.

Najskuplju hranu, uz Švicarce i Islanđane, plaćaju Norvežani i Danci, no jeftino nije jesti ni u Luksemburgu, Izraelu i Irskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!