LINIĆ O PADU REJTINGA

'Ovo je zabrinjavajuće, razmišljamo o rebalansu proračuna'

01.02.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić priznao je, nakon što je i druga agencija, ovoga puta Moody's, kreditni rejting Hrvatske 'bacila u smeće', kako će 'ulaganje u zemlju s neinvesticijskim rejtingom investitorima doista biti velik rizik'. Smatra da to jest zabrinjavajuće za Vladu, posebno zato što je i druga kreditna agencija upozorila na lošu investicijsku klimu, no naveo je ulaganja u energetiku kao moguće rješenje problema

'Tržište Hrvatske i Europe gladno je za energijom pa će domaći i strani investitori lakše ulaziti u investicije na tom polju. Problem su ulaganja u ostalu proizvodnju, jer ćemo imati problem s brodogradnjom ili Petrokemijom. No ulaganja u energetiku mogu povući i građevinski sektor, i željeznice, i luke', rekao je ministar Linić.

I druga negativna ocjena kreditnih agencija po njemu je razlog da 'Vlada ostane na razmišljanju o eventualnom rebalansu proračuna u prvom tromjesečju', jer je rashode nužno smanjiti u okolnostima kad prihode više nije moguće podizati.

'Dobili smo ozbiljno upozorenje i prihvaćamo ga, jer je ovo prava slika Hrvatske. Kreditne agencije nisu zlonamjerne, ali ovo jest zabrinjavajuće. No mnogi ne vide da je situacija takva', istaknuo je Linić te potvrdio da Vlada nije odustala od rasprave o porezu na nekretnine.

Ukazao je i na nužnost smanjenja deficita proračuna ispod 10 milijardi kuna, no kako je on trenutno blizu 11 milijardi, bit će nužno pronaći modalitete za snižavanje.

Koji su razlozi za smanjenje rejtinga?