TAKSI TRŽIŠTE

Ove brojke najbolje dočaravaju koliko je Uber postao moćan u Hrvatskoj

25.01.2018 u 13:11

Bionic
Reading

Uber je u Hrvatskoj prisutan od listopada 2015. i do danas je postao jedan od najvećih igrača na domaćem taksi tržištu. Njegov impresivan rast najbolje dočaravaju sljedeće brojke

Uber trenutno ima više od tri tisuće partnera - vozača širom Hrvatske. Za usporedbu, klasičnih taksista ima oko dvije tisuće.

Prisutan je u sedam gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Novalji i Dubrovniku. Prema analizi drugih tržišta na kojima Uber posluje, kao i mjesečnoj stopi rasta broja novih partnera - vozača, u sljedeće dvije godine očekuje se da će broj vozača Ubera narasti za još 10.000.

Aplikaciju Ubera aktivno koristi preko 150 tisuća hrvatskih građana. Ovog ljeta čak je 115 tisuća turista koristilo Uber na obali i 35 tisuća u Zagrebu. Trenutno na našem tržištu Uber pruža pet usluga – UberX, UberSelect, UberVan, uberBoat i Uber Dječja Sjedalica.

Kako bi se prilagodio hrvatskom Zakonu o fiskalizaciji, Uber je napravio u svjetskim razmjerima jedinstvenu prilagodbu svoje aplikacije.

Svaki vozač Ubera je spojen na Poreznu upravu, a svaka vožnja se fiskalizira automatski u realnom vremenu, tako da Uberov partner - vozač ne može završiti vožnju, a da ne izda račun.

'Uberova aplikacija ista je u cijelom svijetu, a s promjenama koje su napravljene isključivo za Hrvatsku pokazali smo koliko je naše tržište važno Uberu. Radi se o jedinstvenoj prilagodbi aplikacije ove vrste u Europi, za koju smo investirali nekoliko stotina tisuća kuna. Ovom posebnom prilagodbom za našu aplikaciju još jednom potvrđujemo koliko su nam važni transparentnost, sljedivost i poslovanje u skladu sa zakonima.

Promjena donosi prednosti i vozačima i korisnicima i Poreznoj upravi. Korisnicima štedi vrijeme na čekanje za račun, vozači bezbrižno voze i ne moraju se brinuti o administraciji, a Porezna uprava u realnom vremenu dobiva podatke o prihodima svakog vozača koji ne ovise o ljudskoj pogrešci', naglasio je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

  • +8
Davor Tremac, generalni menadžer Ubera Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić