UGROŽENO RAČUNALO

Ovako ćete se zaštititi od 16 milijuna zloćudnih softvera mjesečno

02.05.2016 u 11:44

Bionic
Reading

Prosječna osoba dnevno spava 8 sati i 21 minutu. Zanimljivo je ipak da na računalu provodimo više vremena od toga - u prosjeku 8 sati i 41 minutu, a tek 14 posto toga ili 73 minute od toga koristimo svoja stolna ili prijenosna računala za privatne svrhe

Štoviše, 51% nas ujutro provodi gledajući emailove, nego doručkujući ili spremajući se za nadolazeći dan!

Čime god se bavili, gotovo trećina našeg dana provedena je za računalom. Ono o čemu ne razmišljamo pritom je koliko je naš uređaj pritom izložen opasnostima, zajedno sa svim poslovnim i privatnim podacima na njemu.


Koliko zapravo zloćudnog softvera vreba jedno računalo?

Količina zloćudnog softvera raste iz dana u dan - samo u ožujku je stvoreno je čak 16.7 milijuna novih inačica računalnih programa koji na različite načine mogu napasti naša računala i sustave.

Pomnožimo li taj broj s dvanaest mjeseci, rezultat prelazi 200 milijuna novih zloćudnih softvera godišnje, što je više od populacije Rusije ili broja samaca u najmnogoljudnijoj zemlji – Kini!

Riječ je o broju koji ne možemo ni percipirati, ali i prijetnji kojoj su svakodnevno izložena naša računala.

Kada se već bavimo matematikom, pomnožite taj broj s brojem svojih zaposlenika, i dobili ste konačno rješenje koje vam govori koliko su ugroženi podaci o vama, vašoj tvrtki, poslovanju i klijentima koje čuvate na računalima.


Kakve sve prijetnje postoje?

Scareware – Skočni prozori koji oponašaju vaš preglednik, a lažno upozoravaju na sigurnosne probleme ili daju druge netočne informacije.

Ransomware – Zloćudni softver koji „zaključava“ vaše računalo“, ograničavajući tako korištenje računala i podataka na njemu i tražeći novčanu otkupninu za ponovni pristup.

Spam – Masovno slanje neželjene elektronske pošte koja se širi preko e-mail sandučića.

Spyware – Računalni program koji u tajnosti prikuplja vaše osobne podatke, a najčešće se instalira kao dodatak nekom programu koji besplatno preuzmete.

Trojan horse – Zloćudni program koji je maskiran kao legitimni softver ili se nalazi unutar legitimnog softvera te se automatski instalira i pokreće.

Virus – Zloćudni programi koji se najčešće šalju kao privitci u elektronskoj pošti s ciljem da zarazi vaše računalo te računalo vaših email kontakata.

Phishing – Lažni emailovi, SMS poruke i stranice kojima je cilj prikupiti vaše osobne podatke, a prezentiraju se kao da su ih poslale poznate tvrtke.

Botnet – Skupina softverskih „robota“ ili „botova“ koji omogućavaju da se zaraženim računalima upravlja izdaleka te da se preko njih šire spam poruke i virusi.

Kako još ugrožavamo poslovne podatke?


Još jedna mala i naizgled bezopasna navika je spremanje osobnih dokumenata i sadržaja na poslovna računala. Čak 25 % sadržaja na našim poslovnim uređajima su dokumenti koji nemaju veze s poslovanjem, poput osobnih i pravnih dokumenata, glazbe, video zapisa i igara.

Preuzimanjem takvih sadržaja ili raznih besplatnih programa, pogotovo ako nisu s provjerenih izvora, narušava se sigurnosno okruženje poslovnih računala, a time i poslovni podaci koje na računalima pohranjujemo.



Kako se zaštititi?


Kada se sve zbroji, prijetnji koje mogu oštetiti vaše računalo, ali i poslovanje iznimno je mnogo. Velike tvrtke imaju odjele koji se brinu za sigurnost mreže i računala, no malo koji mali i srednji poduzetnik si to može priuštiti.

Ono što svaka tvrtka danas ima je poduzetnički paket Internet usluga, a u sklopu njega trebala bi se nalaziti i mrežna zaštita. Raspitajte se kod svog operatera i odaberite opciju s najboljom trostrukom zaštitom

Ova zaboravljena stavka jednako je bitna kao i brzina i pouzdanost internetske veze, jer jamči za vašu pouzdanost kada je riječ o poslovnim podacima vas i vaših klijenata. Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s HT-om kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.