Intervju: arthur vašarević

'Ova vremena preživjet će samo najagilniji, lanci opskrbe donose veliku neizvjesnost. Moramo se okrenuti elektrifikaciji'

  • Autor: Lucija Špiljak
  • Zadnja izmjena 23.07.2022 22:15
  • Objavljeno 23.07.2022 u 22:15
Arthur Vašarević, generalni direktor kompanije Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu

Arthur Vašarević, generalni direktor kompanije Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Domagoj Kunic

Električni automobili, punionice, pametne zgrade i ušteda električne energije u aktualnoj krizi. Neke su to od tema o kojima smo detaljnije razgovarali s Arthurom Vašarevićem, generalnim direktorom kompanije Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu

'Uz digitalne inovacije nevidljivo postaje vidljivo, zbog čega imamo priliku biti puno učinkovitiji nego do sada. Digitalne tehnologije kao što su one za mjerenje i nadzor, s pametnim uređajima i analitičkim softverom, omogućuju nam da preciznije vidimo kako koristimo energiju. Sada, uz učinkovitu primjenu pametne energije, napokon možemo iskoristiti pun potencijal za osjetne uštede', kaže nam uvodno Arthur Vašarević, osvrćući se dijelom na aktualnu krizu.

Schneider Electric, globalni predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, ima tvornice diljem svijeta, pa tako i u Europi, zbog čega ne ovisi značajno o istočnim tržištima, pa nisu previše osjetili poremećaje u lancima opskrbe uslijed rata u Ukrajini.

Sustavi upravljanja energijom i elektrifikacija

Vašarević kaže da u posljednje vrijeme primjećuje povećanu potražnju za Schneiderovim sustavima upravljanja energijom, što se može i očekivati s obzirom na porast cijena energenata i električne energije. Tom trendu se posebno odazvao sektor zgradarstva, što Vašarević smatra odličnom viješću, jer više od 30 posto svih emisija CO2 dolazi upravo iz tog sektora.

'Uvođenje sustava za upravljanje zgradama Building Management, kao i onih za upravljanje energetskim resursima unutar zgrade, za investitore je danas pitanje ne samo profitabilnosti poslovanja, već i održivosti. Govorimo o 30 posto manje energetskih troškova i do čak 50 posto manje troškova održavanja, što je sve samo ne zanemarivo. Osim pametnih rješenja, teži se elektrifikaciji, tj. zamjeni grijanja na fosilna goriva električnom energijom, uz dodavanje obnovljivih izvora energije, a to su često solarni paneli', navodi Vašarević.

U fokusu pametna proizvodnja i održiva industrijska budućnost

Stoga fokus Schneider Electrica ostaje ubrzati put do nulte neto stope emisija CO2 za korisnike i partnere, i to u najizazovnijim vremenima, u kojima je održivost pod upitnikom.

'Želimo vidjeti pozitivnu promjenu u svijetu i želimo je brzo vidjeti. Nastavljamo formirati snažna partnerstva, inovirati i lansirati nove proizvode kako bismo sljedećoj generaciji omogućili održivu industrijsku budućnost. To uključuje i aktivno osluškivanje potreba tržišta, a jedna od njih je pametna proizvodnja. Kompanijama su potrebne smjernice kako bi spojile informatičke i operativne tehnologije, što je preduvjet pametne proizvodnje, a mi smo tu da ih podržimo i osnažimo u njihovoj digitalnoj i zelenoj transformaciji', navodi Vašarević.

Arthur Vašarević

Arthur Vašarević

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Schneider Electric

Vašarević nam je približio temu pametnih zgrada, a odlikuju ih samoodrživi sustavi koji svojim stanarima pružaju visok stupanj automatizacije i komfora u življenju. Naš sugovornik kaže da je pomoću inovativnih tehnologija upravljanje zgradama danas jako jednostavno.

'Kad govorimo o ulaganjima, razlikovat će se svakako one zgrade koje su tek u izgradnji od već izgrađenih. Ako se usmjerimo na ove prve, možemo reći da se radi o okvirno tri posto povećanja kapitalnih ulaganja s povratom u već nekoliko godina zahvaljujući značajnim operativnim uštedama. Ipak, najveći trošak zgrade dolazi iz samog njenog održavanja. Uz inovacije koje se baziraju na IoT-u, operativne troškove možemo smanjiti i do 30 posto. U Schneider Electricu predani smo tome da uz korištenje najnovijih tehnologija, podataka, analitike i aplikacija na našoj otvorenoj platformi EcoStruxure pretvaramo zgrade u vrijedne i održive investicije, što je i cilj svakog uspješnog investitora i upravitelja', ističe Vašarević.

Nove potrebe za turizam budućnosti

Automobilska industrija također je suočena s izazovima zbog manjka čipova, pa se tako na nove automobile čeka i po dvije i više godina. Zanimalo nas je stoga kakvi su trendovi što se tiče električnih vozila, ali i potražnja.

'Teme pametnih zgrada i električnih vozila usko su povezane. Do 2050. godine potražnja za električnom energijom rast će i do dva puta, što znači da će potrošnja električne energije po stambenoj jedinici biti dvostruko veća. Jedan od glavnih razloga svakako će biti sve veća zastupljenost električnih vozila, a koja već sad ima uzlaznu putanju. Do 2030. godine očekuje se da će biti deset posto više električnih vozila nego danas, a povezanost koju spominjem proizlazi iz promjene ponašanja vlasnika takvih automobila.

Više nećemo stajati kako bismo napunili vozilo, već ćemo ga puniti tamo gdje stanemo. Današnje javne opcije za punjenje bit će pretežno zamijenjene punionicama smještenima u uredima, trgovinama, restoranima, školama, bolnicama, kinima, ali i hotelima i privatnim smještajima. Dakle ne govorimo samo o novim navikama, već i novim potrebama za turizam budućnosti. Trendove eMobilityja pratimo i mi u Schneider Electricu, zbog čega naš fokus nije na punjenjima u tranzitu, odnosno na brzim punjačima, već smo se usmjerili na proizvode koji će se koristiti u kući, na poslu ili na nekoj destinaciji, tj. ondje gdje se očekuje najveći broj punjenja', pojašnjava.

Uvođenje punionica za evozila

Čitava priča ne odnosi se samo na evozila ili punjače; Vašarević ističe da moramo misliti i na uređaje za upravljanje punjačima i njihovu integraciju u infrastrukturu zgrade, bilo da se radi o stambenim zgradama, uredima, hotelima ili kompanijama koje upravljaju flotama vozila.

'Sav volumen korištenja električne energije koji punimo na benzinskoj crpki prenijet će se u npr. dom, što će se odraziti na potrošnju samog stambenog objekta. Stoga je prva prepreka osigurati potrebnu snagu za punjenje, a da pritom ne ometamo rad drugih potrošača električne energije koji su nam potrebni u svakodnevnom životu. Drugi izazov je smanjenje troškova potrošnje električne energije, a to rješavamo uvođenjem sustava obnovljivih izvora energije.

I, naposljetku, ono što sam već spomenuo jest njihova integracija u infrastrukturu koja će zahtijevati određene preinake, nove instalacije i zaštitne uređaje. Svakako će uvođenje punionica za evozila biti jednostavnije za objekte u izgradnji. No to nas ne treba obeshrabriti jer se takve izmjene mogu uvesti u gotovo sve zgrade. Kad na red dođe rekonstrukcija zgrade, potrebno je iskoristiti priliku i ugraditi senzore i sustave mjerenja potrošnje električne energije te uvesti i raspodijeliti nove električne instalacije', pojašnjava potanko Vašarević.

Arthur Vašarević

Arthur Vašarević

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Schneider Electric

Zaključno smatra da će današnju neizvjesnost koju donose poremećeni lanci opskrbe, kao i brze promjene zahtjeva kupaca i tržišta, moći prevladati samo najagilnije tvrtke.

'Iz našeg iskustva, ključno je pravovremeno informiranje svih sudionika opskrbnog lanca kako bi se optimizirali procesi i izvršile prilagodbe u isporukama. A kad govorimo o optimizaciji procesa, najbrže i najpreciznije možemo to napraviti pametnim rješenjima, uz koja je moguće raditi održivije i agilnije te sve što nam je potrebno da bismo dugoročno održali uspješno poslovanje', zaključuje Vašarević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!