ZBOG DUGA OD 100 MIL.KUNA

Otvoren stečaj nad Željezarom Split

14.03.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Stečaj nad Željezarom Split otvoren je u petak, 11. ožujka, a za stečajnog upravitelja imenoven je Vedran Šeparović koji je danas stupio na dužnost, proizlazi iz rješenja splitskog Trgovačkog suda koje je danas objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine (opće ispitno ročište) održat će se 4. svibnja, a ročište na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku postupka (izvještajno ročište) određeno je za 11. svibnja ove godine, navodi se u rješenju Trgovačkog suda.

Vjerovnici splitske Željezare pozvani su da u roku 30 dana od objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Narodnim novinama prijave svoje tražbine i prava - vjerovnici viših isplatnih redova pozvani su da prijave svoje tražbine stečjanom upravitelju, a vjerovnici koji imaju tražbine osigurane razlučnim pravom i izlučni vjerovnici pozvani su da obavijeste stečajnog upravitelja o svojim razlučnim, odnosno izlučnim pravima.

Trgovački sud u Splitu u petak, 11. ožujka, održao je prvo ročište radi izjašnjavanja o prijedlogu Hrvatske elektroprivrede (HEP) za pokretanjem stečajnog postupka u splitskoj Željezari, a isti dan poslijepodne stečajni je sudac Ivan Basić donio i rješenje o otvaranju stečajnog postupka, jer je utvrđeno da kod željezare Split postoje zakonom propisani stečajni razlozi nesposobnosti plaćanja.

Stečaj nad Željezarom Split pokrenula je tvrtka HEP - Opskrba zbog duga većeg od 8,4 milijuna kuna.

Kako se navodi u rješenju Trgovačkog suda o otvaranju stečaja, iz podneska Hypo Alpe Adria Bank, kod koje je Željezara imala svoj broj za poslovanje, proizlazi da je račun Željezare u neprekidnoj blokadi od 26. veljače 2009. godine te da su nepodomirene obveze Željezare krajem prošle godine bile više od 96,7 milijuna kuna.

Po podacima splitskog centra Fine, na dan 11. ožujka ove godine, dospjela dugovanja Željezare Split iznosila su 106,7 milijuna kuna i račun joj je u neprekidnoj blokadi 743 dana.