350 IZLAGAČA IZ 31 ZEMLJE

Otvoren sajam nautike na Zagrebačkom velesajmu

23.02.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Sektor nautike u Hrvatskoj usprkos recesiji svake godine bilježi napredak, pa je tako bilo i prošle kada je u hrvatsko teritorijalno more uplovilo više od 58.000 različitih plovila, što je dva posto više nego 2009, a s njima je došlo 320.000 nautičara, istaknuo je državni tajnik za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić otvarajući danas na Zagrebačkom velesajmu jubilarni 20. sajam nautike

Sajam se održava do 27. veljače, a u četiri paviljona izlaže 350 izlagača iz 31 zemlje

Hrvatska je prošle godine na nautičkom sajmu u Dueseldorfu proglašena najboljom destinacijom u Europi za čarteraše, trenutno u Hrvatskoj 1.400 tvrtki ili 11 posto više obavlja poslove čartera, a u broju gostiju prošle je godine u čarteru zabilježen porast za tri posto, rekao je Babić i ocijenio da to također pokazuje da je Hrvatska prava država nautičkog turizma.

Babić je podsjetio da su prošle godine u Hrvatskoj napravljeni i administrativni pomaci kojima se pojednostavila procedura ulaska plovila u hrvatski Jadran, te najavio da će se ove godine stranim nautičarima omogućiti da vinjetu ne moraju produljivati u lučkim kapetanijama nego da će to moći napraviti putem interneta.

Najavio je i da će se vrlo brzo raspisati natječaj za marinu u Dubrovniku te da je u završnoj fazi prijedlog zakon o pomorskom dobru.

Međunarodni sajam nautike na Zagrebačkom velesajmu ove godine, za razliku od prijašnjih, nema skupih i megaplovila, ali ima dosta izloženih plovila male i srednje veličine, posebno domaćih proizvođača. Među njima je i deset premijera.

Uz plovila, na sajmu nautike izloženi su i brodski motori, oprema za ronjenje, ribolov, jedrenje te nautička odjeća i obuća.

Sajam prati i niz popratnih stručnih skupova, brojne atrakcije za posjetitelje, poput sajamskog bazena u kojem se može roniti i surfati, a i ove će godine najboljim izlagačima biti dodijeljene nagrade.