'naše klasje'

Najveći domaći proizvođač tjestenine u novi pogon investirao 36 milijuna kuna

12.10.2019 u 13:25

Bionic
Reading

U Kupljenovu pored Zaprešića otvoren je novi proizvodni pogon vodećeg hrvatskog proizvođača svježe tjestenine, tvrtke 'Naše klasje'. Pogon su otvorili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović, gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk te vlasnik i direktor tvrtke 'Naše klasje' Zoran Šimunić

Do sada su se dva ključna proizvoda tvrtke „Naše klasje“, sirovine za pekarstvo i svježa tjestenina koja se na tržištu nalazi pod brendom Aurelia proizvodila u dvije tvornice, no zahvaljujući organskom rastu i izvoznoj orijentaciji te kombinaciji podrške lokalne zajednice i Europskih fondova tvrtka je stvorila preduvjete za novi investicijski iskorak.

Ukupna investicija u novi proizvodni pogon te izgradnju i opremanje, iznosi više od 38 milijuna kuna, a ostvareno je pravo na sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od oko 15 milijuna.đž

'Prehrambena industrija ostvaruje najveći udio u ukupnoj zaposlenosti i BDP-u. Udio poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom je robnom izvozu u 2018. godini iznosio 14 posto. Proizvodnja tjestenine u Hrvatskoj već je prije dvadesetak godina suočena s povećanom konkurencijom zbog liberalizacije tržišta.

Neki su poduzetnici tu otvorenost tržišta prepoznali kao priliku te ulaganjem u nove kapacitete pokazali kako povećati proizvodnju i izvoz unatoč konstantnom uvoznom pritisku', istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Vlasnik i direktor tvrtke „Naše klasje“ Zoran Šimunić naglasio je važnost razvojne strategije tvrtke koja se temelji na 5 važnih smjernica — suradnji znanstvenika i poduzetnika, suradnji malih poduzetnika i tržišnih lidera, izvozu, informatizaciji te poštovanju prema zaposlenicima.

'Tvrtka Naše klasje izvozi na 10 tržišta od Grčke do Njemačke, a radostan sam da smo nedavno potpisali i ugovor za izlazak na švedsko tržište. Kao bitan faktor istaknuo bih i informatizaciju jer ona nema alternative, a ove godine uloženo je 1,20 milijuna kuna u novi softver kako bi još bolje upravljali potencijalima nove tvornice', istaknuo je Šimunić.

Tvrtka Naše klasje ima 40 radnika, predviđa zapošljavanje njih još 12, a nastala je 2001. godine kao "greenfield" investicija u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

  • +13
Zaprešić: Otvorenje tvornice Naše klasje Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL