CRNI SIJEČANJ

Oštar pad industrijske proizvodnje za 14,1 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.03.2009 16:55
  • Objavljeno 10.03.2009 u 16:55
tvornica

tvornica

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Ukupna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je u siječnju ove godine bila manja u odnosu na prošlogodišnji siječanj za 14,1 posto, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku

Siječanj je četvrti mjesec zaredom u kojem je zabilježen pad industrijske proizvodnje na međugodišnjoj razini, no u prethodnim mjesecima nije bio toliko izražen. Riječ je također o jednom od najvećih padova industrijske proizvodnje u Hrvatskoj unazad više godina.

Na takva kretanja industrijske proizvodnje u prvom ovogodišnjem mjesecu utjecala su i dva radna dana manje u odnosu na siječanj 2008. godine kao i zastoj u isporuci plina, ali i zahvaćenost industrije recesijskim kretanjima.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama smanjenje industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u siječnju u odnosu na siječanj 2008. godine zabilježeno je kod intermedijarnih proizvoda za 22,7 posto, kapitalnih proizvoda za 14,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 32,4 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 16,8 posto. Kod energije ostvaren je rast od 5,3 posto.

Tijekom siječnja ove godine industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji, na koju se odnosi više od 84 posto ukupne industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, smanjena je prema prošlogodišnjem siječnju za 17,6 posto, dok je u opskrbi električnom energijom plinom i vodom bila veća za 9,3 posto.

Istodobno je u rudarstvu i vađenju, čiji je udio u hrvatskoj industriji manji od 5 posto, zabilježen pad proizvodnje za 13,3 posto.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda koja unutar prerađivačke industrije ima najveći udio, veći od 15 posto, industrijska proizvodnja je pala za 13,5 posto.

Među drugim djelatnostima sa značajnijim udjelom u industrijskoj aktivnosti, proizvodnja ostalih nemetalnih i mineralnih proizvoda (udio 7,33 posto) pala je za 22,8 posto, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme niža je za 28,4 posto, a proizvodnja pića za 12,6 posto.

U drvnoj industriji industrijska proizvodnja u siječnju manja je na godišnjoj razini za 27 posto, a u proizvodnji odjeće za 29,7 posto.

Rast je ostvaren u četiri djelatnosti - popravku i instaliranju strojeva i opreme (17,8 posto), tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa (7,1 posto), proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (1,9 posto) i u proizvodnji računala, elektroničkih i optičkih proizvoda (1 posto).

Na godišnjoj razini, prema raspoloživim podacima Eurostata, pad industrijske proizvodnje zabilježen je u prosincu u svim zemljama članicama EU, pri čemu je najveći pad bio u Estoniji (20,7 posto), Španjolskoj (19,6 posto), Švedskoj (18,4 posto) te Rumunjskoj i Sloveniji (po 17,5 posto).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi