Otvoren Razvojno-istraživački centar

Osijek postaje svjetsko IT središte zahvaljujući ulaganju Ericsson Nikole Tesle

21.09.2018 u 11:52

Bionic
Reading

Pola je godine prošlo od najave do realizacije Ericsson Nikole Tesle koji je u Osijeku otvorio svoj novi Razvojno-istraživački centar (R&D centar). U njemu radi 30 stručnjaka iz ICT sektora, a njihov bi broj u narednim godinama mogao narasti na 200. Ova kompanija na osječko područje planira investirati oko sto milijuna kuna u idućim godinama

'Umjesto da mladi odlaze iz Slavonije, svijet na velika vrata dolazi u Slavoniju', poručila je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle, otvarajući novi Razvojno-istraživački centar ove kompanije u Osijeku.

U središtu grada, u Kappa centru, zaposlili su 30 mladih stručnjaka iz ICT sektora koji će s 1400 kolega u Zagrebu i Splitu razvijati najnovije tehnologije budućnosti, odnosno radit će na četvrtoj i petoj generaciji mobilnih komunikacijskih sustava.

'Bit će povezani s cijelim svijetom, sa svim razvojno-istraživačkim centrima u globalnoj korporaciji. Radit će u timovima te imati velike mogućnosti stvaranja novih proizvoda', objasnila je za tportal Kovačević.

Osječki R&D centar Ericsson Nikole Tesle prostire se na 1100 četvornih metara, a u narednim godinama planirano je proširenje na 2500 kvadrata, zapošljavanje do 200 mladih stručnjaka i investiranje oko sto milijuna kuna.

'Teško je u ovom trenutku reći točne brojke za proširenje u Osijeku. Ovaj tim mora pokazati izvrsne rezultate, u što ne sumnjam, i u nekom narednom periodu od dvije, tri godine on može narasti na 150 do 200 stručnjaka', najavila je ona, napominjući kako se Osijek brendirao kao ICT grad.

'Osim toga, uvijek razmišljamo o tome da i druge ICT kompanije u Osijeku i šire mogu biti naši partneri, osobito kada je riječ o petoj generaciji mobilnih komunikacijskih sustava. To nije samo jedna dodatna tehnologija u nizu, nego sasvim novi koncept koji stvara rješenja za sve industrije i društvo u cjelini, tako da postoje mogućnosti za inovativnost i suradnju s drugim ICT kompanijama', rekla je Kovačević.

  • +12
Otvoren Razvojno-istraživački centar Ericsson Nikole Tesle u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Osječanin Denis Bešić 13 godina radi u ICT sektoru, a ove veljače stigao je u Ericsson. O odlasku iz grada ni ne razmišlja.

'U Osijeku ima jako lijepih prilika za rad u ICT industriji. To je pozitivan primjer perspektivnog područja, a ovdje je i dobar fakultet. Nismo svi u Osijeku informatičari, ali za njih tu definitivno ima posla', zadovoljno je za tportal rekao Bešić.

Samo u obrazovanje Ericsson Nikola Tesla godišnje, kako je rekla Kovačević, investira oko 400 milijuna kuna. Kompanija u Hrvatskoj ukupno zapošljava 3100 ljudi, od kojih 1400 radi u Razvojno-istraživačkom centru na globalnim poslovima razvoja najsloženijih informacijsko-komunikacijskih proizvoda, rješenja i usluga s ciljem daljeg širenja i zapošljavanja mladih stručnjaka.

'Otvaranjem ovakvog centra u Osijeku kompanija je poslala poruku potpore i osječkom Sveučilištu, ali i gradu i županiji, da ovaj dio Hrvatske ima mogućnosti za razvoj', rekao je prilikom otvorenja osječkog R&D centra premijer Andrej Plenković te se potom zaputio na sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u baranjski Beli Manastir.