OSJEČANI PROZIVAJU BAJSA

Osiguravatelji oduzeli prihod turističkoj zajednici

23.07.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo prozvali su danas ministra turizma Damira Bajsa za kršenje zakona, nepoštivanje hrvatskog Sabora i skrivene interese u vezi smanjivanja članarina osiguravajućim društvima dužnima plaćati članarine turističkim zajednicama

Šišljagić je ustvrdio da ministar Bajs nije imao pravo tumačiti Zakon o članarinama u turističkim zajednicama na osnovi kojih su osiguravajućim društvima te naknade smanjene za 20 posto. 'Nadležne institucije, uključujući USKOK, trebale bi ispitati kakve skrivene interese ima ministar Bajs da tako smanji naknade osiguranjima', pozvao je Šišljagić istaknuvši da se neki projekti županijske i gradske turističke zajednice sada moraju financirati sredstvima županijskog i gradskog proračuna gdje nisu predviđena sredstva.

Gradonačelnik Bubalo ministra je nazvao 'ministrom osiguravajućih društava', čiju odluku bi još i razumio da se radi o proizvodnim poduzećima. 'S računa Turističke zajednice Grada Osijeka osiguravajuće tvrtke su, na osnovu odluke ministra, naplatile 596 tisuća kuna. Ta članarina bila je obračunata na osnovu lanjskih prihoda, prvo uplaćena i sada oduzeta', kazao je Bubalo. Direktor TZ Osijek Damir Macanić dodao je da primanja od osiguravajućih kuća iznose oko 80 posto njihova proračuna.

Ministra se dotakla i predsjednica županijske TZ Zvjezdana Tuma-Pavlov ustvrdivši da je Hrvatska turistička zajednica zbog ove odluke izgubila ukupno 20 milijuna kuna. Kad je na nedavnom saboru pitala zašto je donio takvu nezakonitu odluku, dobila je arogantan odgovor. 'Ministar mi je rekao da ja nisam ustavna sutkinja.'

Na naš upit za reakciju iz ministarstva još nije došao odgovor. Sporna odluka prihvaćena je u Ministarstvu turizma na prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca još krajem 2008. Nakon toga uvrštena je u plan rasterećenja gospodarstva od neporeznih davanja.