PARAFISKALNI NAMETI

Osam najluđih bisera kojima nas država birokratski dere

11.09.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Konačno objavljeni Registar neporeznih davanja sadrži 161 parafiskalni namet na osnovi kojih je država od poduzetnika i građana lani prikupila čak 8,4 milijarde kuna. Od tog iznosa poduzetnici su platili 5,38 milijarde kuna, a građani 3,03 milijarde kuna

Na koje nas sve načine država 'dere' možete pogledati na OVDJE.

Najviše nameta ima u Ministarstvu poljoprivrede, ukupno 46, za koje smo u prošloj godini platili 2,1 milijarde kuna od čega su pola iskeširali poduzetnici, a pola građani. Većina toga je otišlo na vode, za njihovo korištenje, uređenje i zaštitu.

Navedeni su i poljoprivredni namete na kojima država lani nije zaradila niti kune. Među takvima je naknada za izdavanje biljnih putovnica od 250 kuna te za utvrđivanje uvjeta za stjecanje statusa službenog laboratorija od 3.000 kuna.

Posebno su zanimljivi nameti koji idu u kasu Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA). Tako imamo naknadu za evidenciju osnovnog stada (od 1 kune do 20 kuna), naknada za razne potvrde i identifikacijske dokumente op.a. doslovno se tako zoveod čega je HPA lani zaradila 549.000 kuna i naknadu za troškove ispisa rezultata i slanje poštom što joj je donijelo 809.000 kuna, od čega su građani platili 692.500 kuna.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ima 36 parafiskalnih nameta što je državi donijelo 2,05 milijardi kuna. Poduzetnici su od toga uplatili 1,3 milijarde kuna, a građani 710,6 milijuna kuna.

Najviše od toga je otišlo na godišnju naknadu za upotrebu javnih cesta, oko milijardu kuna, koja se plaća pri registraciji automobila.

Ali tu su i neki običnom građaninu teško dokučivi nameti poput naknade za usklađivanje novih i izmijenjenih voznih redova. Točnije radi se o dvije naknade jedna za međužupanijske i međunarodne linije, a druga za županijske linije. Plaćaju se Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) koja je prošle godine od njih uprihodila 3,7 milijuna kuna.

Ministarstvo zdravlja ima 35 nameta za koje smo lani platili 194,2 milijuna kuna. Među njima je i jedan pravi birokratski biser kad je riječ o imenu. Puni naziv mu je 'Naknada za ovlaštenje pravnih osoba za ispunjavanje propisanih uvjeta za proizvodnju predmeta opće uporabe' i košta 1000 kuna. Država se na njemu i nije baš obogatila – svega 27.820 kuna uplatili su lani poduzetnici.

Jedno od siromašnijih ministarstva kad je riječ o broju naknada, svega tri, je Ministarstvo unutarnjih poslova, ali i ono svoga konja za utrku ima kad je riječ o apsurdnim nametima. Ako niste znali obrtnici tako moraju plaćati za 'evidencijske naljepnice za označavanje održavanja vatrogasnih aparata'. Naljepnice nisu skupe, ovisno o veličini koštaju od 1,65 do 2,50 kuna, ali na njima je državni proračun skupio lijepih 3,06 milijuna kuna.