POBUNA U JADRANKAMENU

Orešar nijem na radničko samoupravljanje

Bruno Orešar

Bruno Orešar

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Većinski vlasnik Jadrankamena Bruno Orešar za sad je nijem na akciju radnika koji su preuzeli upravljanje tvrtkom te najavljuju osnivanje novog poduzeća koje će preuzeti prozvodnju. Predsjednik Uprave Vedran Vilović kaže ako državne institucije ne reagiraju on je nemoćan, piše Poslovni dnevnik

'Nije policija u mojim rukama pa da mogu intervenirati', izjavio je Vilović.

Da prisvajaju tuđe vlasništvo svjesni su i u sindikatu. 'Mi smo zbog neisplate doprinosa tužili vlasnike, među kojima je najveći Orešar, a ako oni budu smatrali da smo osnivanjem nove tvrtke narušili njihovo vlasništvo, neka nas tuže i pokušaju nas izbaciti. Uostalom, mi smatramo da je Orešar vlasnik strojeva i pogona, a za kamenolom ima samo koncesiju koja se može oduzeti', kaže šef Jadrankamenova sindikata Tonči Drpić zaPoslovni dnevnik.

Vilović smatra da su za mnogo toga u tvrtki koju vodi krive nadležne institucije koje ne rade svoj posao, a tvrdnje sindikata, kaže, pokazuju koliko slabo poznaju procese poslovanja. Demantira navode o pljački, što potkrepljuje nalazima istražnih organa, koji su nakon prijave zaključili da je sve u redu.

'Ne želim komentirati prosudbe radnika, ali ako se na taj način bude radilo, čeka nas katastrofa', kaže Vilović, dodajući da je u kontaktu s vlasnicima i Nadzornim odborom. Od njih je nedavno dobio suglasnost za pokretanje stečaja, za koji smatra da je jedini način da se spriječe daljnje štete. Budu li se pak ostvarile najave o osnivanju nove tvrtke, koja bi potpuno preuzela proizvodnju u Jadrankamenu, Vilović najavljuje prijavu policiji i Državnom odvjetništvu.

'Ne mogu predvidjeti kako će oni postupati jer su i dosad svi prali ruke od Jadrankamena. Primjerice, Porezna uprava je izdala rješenje o ovrsi, ali ga ne želi provesti', kaže Vilović za Poslovni dnevnik.

Prije nekoliko dana je sindikalist Drpić objavio da na lageru imaju tehničkoga kamena u vrijednosti od 100 milijuna eura i 'neprocjenjivu zalihu arhitektonskoga kamena' te da neće dopustiti da se itko time igra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi