EBITDA PORASLA 1,8 POSTO

Optima nastavlja s dobrim poslovnim rezultatima

27.04.2017 u 11:56

Bionic
Reading

Optima Telekom prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s rastom EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) za 1,8 posto te rastom EBITDA marže za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani

Rezultat je to ponajprije rasta prihoda od multimedijalnih usluga koji su veći za 12,9 posto te rasta prihoda od interneta koji su rasli za 6,5 posto u odnosu na isti period prošle godine. Dodatno, dobrom EBITDA rezultatu pridonijeli su i niži poslovni rashodi koji su za 1,6 posto manji u odnosu na lani, ističu iz Optima Telekoma.

Ti rezultati kompenzirali su blagi pad ukupnih poslovnih prihoda koji su pali za 0,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. te isti u ovom tromjesečju iznose  112 milijuna kuna.

Na smanjenje ukupnih prihoda ponajviše su utjecali prihodi od javne govorne usluge koji na globalnoj razini imaju višegodišnju tendenciju smanjenja. S druge strane, naglašava se u priopćenju, pozitivan utjecaj na ukupne prihode imali su već spomenuti rezultati u segmentima interneta i multimedije.

“Početak godine obilježili su stabilni financijski rezultati, nastavak razvoja usluga i daljnja ulaganja u telekomunikacijsku strukturu. Nastavili smo s ostvarivanjem rasta EBITDA, kao i EBITDA marže zahvaljujući odličnim rezultatima u prihodima od multi­medijalnih i internet usluga, unatoč blagom padu ukupnih prihoda u odnosu na prethodno tromjesečje, a što je posljedica nastavka globalnog  trenda pada prihoda od javne govorne uslu­ge. Naša kontinuirana ulaganja u telekomu­nikacijsku infrastrukturu otvaraju put novim uslugama, većim brzinama interneta i boljoj komunikaciji.

Želimo biti još uspješniji u izgradnji dugoroč­nog kvalitetnog odnosa s našim korisnicima te ćemo, kao i do sada, nastaviti voditi brigu o tome da korisnik dobije maksimum vrijednosti za svoj novac, te da našim odnosom prema korisnicima i kvalitetom usluge ostvarimo još čvršću povezanost'', izjavio je predsjednik Uprave Optima Telekoma Zoran Kežman.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvom kvartalu 2017. iznosila su 14,6 milijuna kuna od čega je 11,6 milijun kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija te korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima. U jezgru mreže uloženo je 1,7 milijuna kuna, dok je 1,2 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima.

sve osim nogometa