dan elektroničkih komunikacija

Obuljen: Još nije sazrelo shvaćanje da nema napretka bez dobrih mreža

10.10.2023 u 11:30

Bionic
Reading

U Zagrebu se danas održava HAKOM-ova konferencija 'Dan tržišta elektroničkih komunikacija', na kojoj su se okupili predstavnici telekom industrije, tijela državne uprave, gospodarstva i znanosti

Konferencija je podijeljena na tri glavne rasprave. Prva je o korisničkom iskustvu, druga o spajanju građevina na komunikacijsku infrastrukturu i treća o poticanju veće uporabe izgrađenih VHCN mreža.

Uvodni govor održao je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a: 'Godina dana od održavanja zadnje konferencije bila je intenzivna i uzbudljiva. Ažurirali smo troškovni model na temelju kojeg ćemo odrediti naknade za reguliranje veleprodajnih usluga. U tijeku je postupak analize namjenskog tržišta koja može i ne mora rezultirati geografskom segmentacijom', rekao je Obuljen i dodao:

'Nakon lanjskog stupanja na snagu Zakona o elektroničkim komunikacijama donijeli smo 15 novih pravilnika, a još šest nam je preostalo donijeti. Zahvaljujem svima na komentarima i prijedlozima u javnim savjetovanjima.'

Dodao je da je HAKOM unaprijedio bazu prenesenih brojeva te radi puno bolje nego ona stara. Puštena je i nadograđena aplikacija za e-dozvole, a nadograđen je i HAKOMetar te je unaprijeđena njegova funkcionalnost. Događaji godine su, prema njegovim riječima, deregulacija tržišta i uspješne javne dražbe RF spektra, čime je omogućen razvoj mobilne 5G mreže.

'Broj korisničkih sporova lani je značajno pao i voljeli bismo da se taj trend nastavi kako bi nam ostalo više vremena za edukaciju korisnika. Pri kraju je i izgradnja mreža sufinanciranih novcem EU-a i moram reći da još uvijek nije sazrelo shvaćanje da nema napretka bez dobrih komunikacijskih mreža, a s jednom jedinicom lokalne samouprave čak imamo spor oko gradnje mreže', poručio je Obuljen.

  • +7
Konferencija Dani elektroničkih komunikacija Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

U zasebnoj izjavi za medije Obuljen je više govorio o Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti koji treba stupiti na snagu i prema kojem će HAKOM postati nadzorno tijelo za kibernetičku sigurnost, zbog čega će morati ojačati kapacitete.

Po pitanju tržišta elektroničkih komunikacija, Obuljen je rekao da su se značajno ubrzale migracije na mreže novih generacija, no da se moraju dodatno ubrzati jer će u nekom trenutku 'bakrena mreža' morati biti ugašena, pa neće imati smisla održavati dvije paralelne mreže. U ovom trenutku oko dvije trećine korisnika interneta koristi 'bakar', dodao je.