zdravko marić:

'Oporezivanje nekretnina dobro za gradove i općine, građanima isto'

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.03.2017 18:04
  • Objavljeno 28.03.2017 u 18:09
Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Porez na nekretnine koji bi trebao biti uveden od početka 2018. godine povećat će prihode gradova i općina dok će većini građana nekretninski nameti ostati isti, rečeno je u utorak na skupštini Udruge gradova

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako bi od poreza ‘moglo ispasti nešto dobro’, jer će donijeti nove mogućnosti za prihode lokalnih samouprava.

‘Trebali bismo ostvariti nešto više prihode nego što smo ih ostvarivali kroz komunalnu naknadu i spomeničku rentu’, rekao je Obersnel.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da će Porez na nekretnine objediniti komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i direktnu spomeničku rentu. Smatra da jedinice lokalne samouprave imaju dovoljno vremena za pripremu.

Novi porez, naveo je, trebao bi biti i poticaj ažuriranja nekretninske baze podataka.

Upozorava da od 556 gradova i općina 180 još uvijek nije započelo s pripremnim radnjama za uvođenje tog poreza. Ministar financija kazao je  da se radi i na Zakonu o financiranju lokalne i regionalne samouprave gdje je fokus na pojednostavljenju poreza na dohodak.

Ministar državne imovine Goran Marić najavio je da će se u trećem kvartalu ove godine mijenjati Zakon o kupoprodaji poslovnih prostora, jer postojeći po njemu onemogućuje realizaciju poslova. Naime, od 1711 zahtjeva za kupoprodajom takvih prostora niti jedan, najvećim dijelom zbog postojećeg zakona, nije realiziran.  

Najavio je i izmjene Zakona o turističkom zemljištu budući da je postojeći, kazao je, također prepreka za rješavanje problema s tim zemljištem.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!