TMURNE PROGNOZE

Oporavak Hrvatske tek krajem 2010. godine

29.06.2009 u 08:57

Bionic
Reading

Prema anketi Business.hr-a, provedenom među domaćim stručnjacima rast BDP-a moguć je tek krajem 2010. ili početkom 2011. godine, a do tada nas čeka rast nezaposlenosti, pad cijena nekretnina, te mogući problemi s tečajem kune

U anketi kojoj su među ostalima sudjelovali Ante Babić, Željko Lovrinčević, Ljubo Jurčić i Hrvoje Stojić polovica stručnjaka procjenjuje u 2009. godini stopu pada BDP-a od 3 do 4 posto. Ponovni rast BDP-a polovica ispitanika očekuje tek u trećem kvartalu 2010. godine. Na pitanje u kojoj se fazi recesije nalazi Hrvatska, 66% ispitanika odgovorilo je kako prelazi iz početne u srednju fazu. Oko 60 posto stručnjaka smtra da će tečaj eura prema kuni krajem godine biti između 7,3 i 7,4 kune za euro.

Gotovo 70 posto njih očekuje da će cijene nekretnina do kraja ove godine pasti više od 10 posto, a više od 40 posto procjenjuje da Vladine antirecesijske mjere neće imati nikakav utjecaj na gospodarstvo.

Kao glavni problemi domaće ekonomije dijagnosticirani su nelikvidnost, skupa javna uprava, vanjski dug, nekonkurentnost i korupcija, a nedostatak političke volje za sustavnim reformama glavni je uteg.