8000 prijava na posao

Online sajam poslova u turizmu posjetilo 105.000 ljudi

01.03.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Online sajam poslova u turizmu od 22. do 28. veljače 'posjetilo' je više od 105 tisuća osoba te je prikupljeno gotovo 8.000 prijava za razne poslove, pri čemu su najpoželjniji poslodavci bili hoteli u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestili su s portala MojPosao koji je organizirao taj sajam.

Na sajmu su se predstavila 33 poslodavca, portal EduCentar i Učilište Studium s posebnom ponudom edukacija iz područja turizma i ugostiteljstva.

Istraživanje koje je u sklopu sajma proveo portal MojPosao pokazalo je da je većina posjetitelja (83 posto) već radila u turizmu, barem jednu sezonu.

Pritom su sezonske poslove u turizmu radili najviše u stanci između stalnih poslova (40 posto) dok se trećina zaposlila s namjernom ostanka za stalno, jer im je to struka.

Četvrtina ispitanika na poslovima u turizmu radila je za vrijeme školovanja, 24 posto ih je u turizmu radilo nakon završetka školovanja i prije nego su našli stalan posao, dok ih je 37 posto radilo kao konobari, a 30 posto kao sobarice.

Poslove šankera radilo ih je 17 posto, isto kao i pomoćne poslove u kuhinji, a najmanje (dva odnosno jedan posto) radilo je poslove turističkih pratitelja/vodiča i masera.

Najpoželjnijim poslodavcima u turizmu 42 posto anketiranih označilo je hotele. Slijede restorani u kojima bi željelo raditi 14 posto, u putničkoj ili turističkoj agenciji osam posto te u suvenirnici ili trgovini šest posto anketiranih.

Najmanje privlačni su im kampovi i hosteli, a gotovo svi bi htjeli željeli raditi na moru i to opet njih najviše (26 posto) u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te 23 posto u Istri.

Među pet najpoželjnijih županija nema kontinentalnih, a Grad Zagreb je na sedmom mjestu, gdje bi u turizmu voljelo raditi četiri posto ispitanika.

Za donošenje odluke o radu u turizmu sudionicima ankete najvažnija je informacija o plaći i osiguran smještaj.