PRIJEDLOG HNS-a

Omogućiti uvid u poslovanje javnih poduzeća

01.04.2009 u 14:25

Bionic
Reading

Svedu li se plaće, bolovanja i subvencije u 20 javnih poduzeća na razinu u gospodarstvu, država bi mogla uštedjeti oko pet milijardi kuna, koliko i iznosi deficit planiran za 2009. u rebalansu, izjavio je danas zastupnik HNS-a Zlatko Koračević

Predstavljajući u Saboru HNS-ov prijedlog da se Vladu obveže na podnošenje izvješća o poslovanju trgovačkih društava od posebnog državnog interesa Koračević je napomenuo da javnost nema pravo uvida u izvješće o poslovanju 210 trgovačkih društava u potpunom ili većinskom vlasništvu države, budući da Vlada izvješće o njihovu poslovanju uglavnom raspravlja na zatvorenoj sjednici i nema ga obvezu podnijeti Saboru, odnosno podijeliti ga s javnošću.

Istaknuo je da ta društva, posebno 20 javnih poduzeća (HEP, HAC, HŽ, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Hrvatska lutrija, Croatia osiguranje, itd.), plaćaju građani kao porezni obveznici, ona upravljaju nacionalnim bogatstvima, građanima osiguravaju važne usluge te znatno utječu na gospodarski razvoj - sve to, kaže, upućuje na potrebu da javnost nadzire kako posluju.

Koračević je iznio statističke podatke po kojima u 20 javnih poduzeća radi više od 76 tisuća ljudi, da u ukupnom prihodu svih poduzeća u Hrvatskoj sudjeluju s 8,6 posto (2007. uprihodovala su 56 milijardi kuna).

Dodao je da učešće plaća u ukupnim troškovima poslovanja javnih poduzeća iznosi 16,57 posto, dok je u gospodarstvu 12,1 posto s tendencijom daljnjeg pada.

Hrvatske šume, primjerice, imaju prihod po zaposlenom od 100 tisuća kuna, manji nego u drvnoj industriji, koja, pak, ima dvostruko niže plaće od onih u Hrvatskim šumama - od 2003. do 2007. rast plaća u Hrvatskim šumama bio je 55 posto, a u drvnoj industriji tek šest posto.

Koračević ističe i da se dospjele, a nepodmirene obveze javnih poduzeća kreću oko 14,7 milijardi kuna, da prednjače po stopi bolovanja (24 posto svih bolovanja u državi ili oko 17 tisuća ljudi na bolovanju godišnje).

Izračunao je da bi se - kada bi se plaće u javnim poduzećima svele na razinu gospodarstva, uštedjelo tri milijarde kuna, s restriktivnijim pristupom bolovanjima još 1,2 milijarde kuna, a kada bi se ograničile i subvencije koje iznose tri milijarde kuna - moglo uštedjeti ukupno pet milijardi kuna. 'Mogući je potencijal da se državne financije u ovo doba krize kroz proračun stave u normalu', poručio je Koračević.

Javnost je, istaknuo je, svjedok i gotovo svakodnevnih afera u javnim poduzećima, "koja služe kao zavjetrina za uhljebljenje zaslužnih stranačkih kadrova".

Vlada je Saboru predložila da odbije HNS-ov prijedlog zaključka da jednom godišnje izvijesti Sabor o poslovanju trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, navodeći da je njihovo poslovanje dostupno javnosti.

Državni tajnik Ministarstva financija Ivica Mladineo rekao je kako njegovo ministarstvo nadzire poslovanje tih poduzeća, ali i resorna ministarstva ovisno o njihovim djelatnostima, da Ministarstvo o tome sastavlja izvješće koje se, kada ga usvoji Vlada, objavljuje na internetu.

Osim toga, dodao je, osam od 20 javnih poduzeća redovita izvješća objavljuju na tržištu kapitala, a sva podliježu i državnoj reviziji.

O HNS-ovu prijedlogu zaključka raspravljaju saborski klubovi.