Dok se diljem svijeta 7. srpnja slavi Svjetski dan čokolade, europskim potrošačima svaki zalogaj tog omiljenog slatkiša postaje sve gorči - jer ga plaćaju više nego ikad prije
Prema najnovijim podacima Eurostata, cijene kakaa i čokoladnog praha u Europskoj uniji porasle su za 16,2 posto u svibnju 2025. u odnosu na isti mjesec prošle godine. Riječ je o vrhuncu jednogodišnjeg trenda u kojem je inflacija cijena kakaa u EU skočila sa 6,3 posto na više od 16 posto.
Glavni uzrok ovog snažnog rasta cijena čokolade su rekordne cijene kakaa – ključnog sastojka čokolade. Na globalnim burzama, cijene sirovog kakaa dosegle su povijesne maksimume zbog loših vremenskih uvjeta u ključnim proizvodnim regijama zapadne Afrike, posebno u Gani i Obali Bjelokosti, odakle dolazi većina kakaa u EU. Uz to, dodatni trošak predstavljaju sve skuplji šećer i energenti.
'Cijene kakaa gotovo su se utrostručile u odnosu na prije dvije godine', kaže Susannah Streeter, direktorica tržišta u investicijskoj kući Hargreaves Lansdown, za Euronews. 'Iako su cijene malo pale u posljednjim tjednima, tržište i dalje pokazuje veliku nestabilnost', dodaje ona.
Cijene ostaju visoke
Prema londonskoj burzi ICE, kakaom se početkom srpnja 2025. trgovalo po cijeni od oko 5.310 funti po toni (oko 7200 dolara), što je dvostruko više nego prije dvije godine. Iako su cijene trenutno niže nego u svibnju, kada su bile na povijesnom vrhuncu, potrošači i dalje plaćaju visoke maloprodajne cijene – osobito u Europi.
U Hrvatskoj je harmonizirani indeks potrošačkih cijena za čokoladu u svibnju dosegao rekordnih 162,87 bodova, dok je u prosincu 2020. iznosio rekordno niskih 97,13 bodova, pokazuju podatci stranice Trading Economics. Porast je to veći od 68 posto.
Financijska analitičarka Danni Hewson iz tvrtke AJ Bell kaže da su potrošači unatoč rastu cijena nastavili kupovati čokoladu, što je potaknulo proizvođače na dodatna ulaganja. Međutim, ističe da su dugoročni rizici povezani s klimatskim promjenama, bolestima stabala kakaa i geopolitičkim nesigurnostima – uključujući i moguće nove trgovinske barijere – faktori koji će vjerojatno i dalje držati cijene visoko.
EU potpuno ovisan o uvozu kakaa
Europska unija je najveći svjetski potrošač čokolade, ali istovremeno potpuno ovisna o uvozu kakaa. Ova ovisnost čini EU izrazito ranjivim na poremećaje u opskrbi. Većina kakaa dolazi iz klimatski nestabilnih regija, a sve češće su na meti vremenskih nepogoda, bolesti i ekoloških problema.
'Rast cijena kakaa uzrokuje velike probleme za proizvođače čokolade, koji se istovremeno bore s visokim troškovima energije i rastom plaća', ističe Streeter.
Rastuće cijene sirovina već ostavljaju ozbiljne posljedice. Najveći svjetski proizvođač čokolade, švicarski Barry Callebaut, otpustio je gotovo 20 posto zaposlenih, a trećina otpuštenih bila je zaposlena u europskim pogonima. To je samo jedan od pokazatelja koliko je industrija pod pritiskom.
Cijene čokolade neće padati tako skoro
Prema izvješću britanske konzultantske tvrtke Foresight Transitions, unatoč blagom padu globalnih cijena sirovog kakaa, potrošači u EU i UK-u neće tako skoro vidjeti sniženja. Pritisci na troškovnoj strani i klimatski rizici znače da će čokolada ostati skupa – možda i dulje vrijeme.
Podaci britanskog statističkog ureda ONS pokazuju da je cijena čokolade u svibnju 2025. bila čak 17,7 posto viša nego godinu ranije – najviši godišnji rast do sada.