demantirali napise

Oglasila se Ina: Rafinerija Rijeka radi punim kapacitetom, goriva ima, ne uvozi ga se iz Mađarske

21.06.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Ina se oglasila zbog velikog interesa javnosti vezanog uz temu opskrbe goriva te demantirala neke od napisa u medijima

Iz Ine su izvijestili da proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka osiguravaju dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Dodaju i da Ina osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta, te da ne ovisi o ruskoj nafti.

U 2021. Ina je, navodi se, iz Mađarske uvezla samo 1,3 posto derivata od ukupno prodanih količina derivata, a trend je sličan i u 2022. Istovremeno, dodaju iz tvrtke, Ina je izvezla u Mađarsku 0,7 posto ukupno prodanih količina derivata u 2021.

'Dakle, INA se ne opskrbljuje derivatima iz Mađarske, kako se plasira u medijima proteklih dana od strane nekih analitičara, već uglavnom vlastitom proizvodnjom u rafineriji pridonosi stabilnosti opskrbe tržišta. U skladu s navedenim, potpuno je tržišno opravdano da se u određivanju cijena prate kretanja derivata na mediteranskom tržištu, uz kretanje cijena nafte Brent te odnos tečaja kune i dolara.

Nadalje, govori se o nužnom pokretanju Rafinerije nafte Rijeka, stoga ponovno ističemo, kao što smo to učestalo komunicirali u posljednjih nekoliko mjeseci, da Rafinerija nafte Rijeka kontinuirano prerađuje naftu od ožujka, kada je završio redoviti remont, i radi u maksimalnom kapacitetu.

Također ovim putem želimo ponovno istaknuti da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena jer INA kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca. Isto tako moguće je da u danima prije promjena cijena na pojedinim lokacijama bude pojačana potražnja za naftnim derivatima koja znatno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete.

U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce i maloprodajna mjesta svim vrstama goriva kako ne bi došlo do nestašice goriva niti na jednom maloprodajnom mjestu', zaključuju iz tvrtke u priopćenju.