ZA 27,7 MILIJUNA EURA

Odvjetnik Hanžeković prodao većinski udjel u Generi

03.08.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Britanska tvrtka Dechra Pharmaceuticals PLC preuzela je od odvjetnika Marijana Hanžekovića većinski udjel u farmaceutskoj kompaniji Genera i najavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica. Dechra je ponudila 23,66 eura (179,60 kuna) po dionici odnosno 51,4 milijuna eura za ukupni udio u dioničkom kapitalu

Tvrtka Dechra Pharmaceuticals PLC najavila je potpisivanje uvjetovanog ugovora o kupnji dionica s većinskim dioničarom o kupoprodaji 63,3 posto njegova udjela (što je istoznačno sa 69 posto glasačkih prava) u tvrtki Genera, farmaceutskoj tvrtki uvrštenoj na Zagrebačku burzu, izvijestili su iz kompanije.

Dechra je ponudila 23,66 eura (179,60 kuna) po dionici, odnosno 51,4 milijuna eura za ukupni udio u dioničkom kapitalu, u gotovinskoj vrijednosti, bez zaduživanja. Iznos od 23,66 eura po dionici predstavlja 42,5 posto premije na zaključnu cijenu od 126 kuna u petak, 31. srpnja 2015., odnosno 81,6 posto premije na osnovi prosječne cijene u posljednja tri mjeseca.

Taj će iznos u cijelosti biti isplaćen u gotovini i financiran iz Dechrinih postojećih zaduženja. Prema hrvatskom Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, uvjetovana ponuda za kupnju dionica u vlasništvu većinskog dioničara zahtijeva od tvrtke Dechra i obveznu ponudu za preostale dionice tvrtke Genera.

Obvezna ponuda postaje uvjet za preuzimanje u trenutku kad stekne ukupan broj dionica koje osiguravaju 75 posto glasova na Glavnoj skupštini društva.

Genera je najstariji i najveći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Republici Hrvatskoj. Ima snažan tržišni udio na lokalnom tržištu i tržištima susjednih zemalja. Djeluje u tri poslovna područja: Poslovno područje Veterina – koje ostvaruje najveći dio prihoda, Poslovno područje Agrokemikalije i Poslovno područje Lijekovi za ljude. Tijekom posljednjih nekoliko godina cjepiva su postala važan dio Poslovnog područja Veterina. Tvrtka Genera uložila je znatna sredstva u razvoj cjepiva za perad, uključujući i regulatorne podneske u EU i ostalim zemljama.

U financijskoj godini koja je završila 31. prosinca 2014., Genera je ostvarila ukupni prihod od 28,4 milijuna eura, EBITDA od 3,1 milijun eura i dobit prije oporezivanja u iznosu od 0,4 milijuna eura. Ukupna bruto vrijednost imovine na isti datum iznosila je 44,6 milijuna eura, a vrijednost neto imovine iznosila je 19,7 milijuna eura.

Dechra je utemeljena 1997. menadžerskim preuzimanjem tvrtke Lloyds Chemists. Uvrštena je na listu Premium na Glavnom tržištu dionica Londonske burze 2000. godine. Dechra je međunarodni specijalist za veterinarske farmaceutske i srodne proizvode.