NERAVNOPRAVAN POLOŽAJ

Odvjetnici tvrde: Regresom na ruke Vlada je prekršila Ovršni zakon

08.08.2016 u 10:01

Bionic
Reading

Prijedlogom da se regres javnim službenicima može isplatiti na ruke, Vlada Tihomira Oreškovića prekršila je Ovršni zakon. Udruga Blokirani prva je predložila isplatu regresa na ruke, kako novac 'ne bi otišao u ruke onih kojima ne pripada'

Odvjetnici tvrde: regres nije izuzet od ovrhe, a isplatom na ruke izbjegava se primjena Ovršnog zakona. Da scena bude kaotičnija, Vlada nije nikoga obavezala da isplaćuje gotovinu, već je isplata stvar dogovora, a da za dodatnu crtu složenosti svojim preporukama pobrinulo se i Ministarstvo pravosuđa, ekskluzivno doznaje tportal.

Nakon što smo u utorak objavili tekst 'Regres možete dobiti na ruke, ali plaću ne. Evo i zašto!', u kojem se općenitije bavimo problematikom isplate novca u gotovini, ali i Vladinom preporukom o isplati regresa, javila nam se odvjetnica Gordana Muraja.

Ona objašnjava kako se 'ovrha na novčanim sredstvima provodi na svim primanjima, a primanja izuzeta od ovrhe su navedena u 172. članku Ovršnog zakona. Među navedenim primanjima nema ni regresa ni povrata poreza'

Ako primitak nije izrijekom izuzet od ovrhe, pitanje je li isplaćen u gotovini ili na račun ništa ne mijenja. Isplata u gotovini, odnosno na račun, moguća je jedino kad se radi o prihodu koji je izuzet od ovrhe temeljem članka 172. Ovršnog zakona.

Doista, u spornom članku Ovršnog zakona, regres nije naveden kao primitak izuzet iz ovrhe.

No zašto bi onda Vlada donijela preporuku kojom krši zakon? Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokiran objašnjava: iako regres i povrat poreza nisu taksativno navedeni u 172. članku Ovršnog zakona, oni se ne mogu ovršiti. Zašto?

Kakva su to namjenska sredstva?

'To su namjenska sredstva.
Kao na primjer isplata poticaja za poljoprivredu, to je novac za jasnu namjenu, a ne za debljanje novčanika odvjetničkog ureda. Tu spada i regres. Dugovi se moraju vratiti, ali ne da se čovjek ovrši i da mu se stalno nabijaju kamate na kamate i da se do glavnice nikada ne dođe. Mi već neko vrijeme i tražimo da se regres i povrat poreza taksativno nabroje kao izuzeci od ovrhe', objašnjava Kervatin.

Naputak Ministarstva Pravosuđa kojeg nam je poslao čitatelj govori kako se državnom službeniku regres ne može isplatiti u gotovini ako postoji ovrha na plaću. Tada naime, pišu u ministarstvu, regres pripada ovrhovoditelju. Regres na ruke, prema Ministarstvu trebalo bi dati samo kada postoji ovrha na novčanu tražbinu po računu službenika – dakle, ako ovrha obuhvaća vašu cjelokupnu imovinu ili neki drugi dio imovine, a ne samo plaću, regres se može podići na ruke.

No što ako je službenica u računovodstvu novac već pustila regres na račun? Vrlo vjerojatno ste ga izgubili.

Kervatin to zamjera Vladinoj preporuci.
Naime, Vlada je omogućila isplatu regresa na ruke na zahtjev zaposlenika. Međutim, Vlada je trebala donijeti Uredbu kako bi ona prisilila javne institucije da one toga i drže.

'Šefica računovodstva u školi na primjer, morala bi za isplatu regresa morala bi fizički otići do banke po novac, napisati nalog i isplatiti novac iz blagajne. Pitanje je hoće li ona to i stvarno učiniti jer za nju nema nikakvih sankcija ako regres jednostavno pusti na račun', drži Kervatin, koja je nedavno osnovala i stranku Blokirani s kojom planira nastupiti na parlamentarnim izborima.

Odvjetnica Muraja naglašava – čak i da se regres isplati na ruke, ovrhovoditelj i dalje može tražiti svoje: 'Ovrhovoditelji bi u ovršnom postupku mogli tražiti da poslodavci podmire iznos isplaćen u gotovini. K tome, mogli bi tražiti i naknadu štete, što bi u ovom slučaju bila zatezna kamata.'

Građani u neravnopravnom položaju

Ovršnim zakonom u sadašnjem obliku rijetko tko je zadovoljan. Zakon je kaotičan i dopušta razna tumačenja. No na kraju priče posve je jasno da je Vlada preporukom o isplati regresa u gotovini stavila građane svoje zemlje u neravnopravan položaj.

Vlada poziva zaposlene u državnoj i javnoj službi da izbjegnu ovrhu isplatom regresa na ruke. Time se gaze načela vladavine prave koja je prema 3. članku Ustava utvrđena kao jedna od najvećih vrednota ustavnog poretka.

'Upravo zato što regres nije izuzet od ovrhe, ovakva je uputa dovela do toga da nisu svi građani jednaki pred zakonom. Naime, onima koji rade kod poslodavca koji zna pročitati što u Ovršnom zakonu piše ovršen je i regres. Za razliku od toga, službenici u državnim i javnim službama dobili su blagoslov da prekrše zakon', zaključuje Muraja.