HFP PRILAGODIO CIJENU

Odlaskom Polančeca Tisak poskupio sedam puta

  • Autor: Nikola Bajto
  • Zadnja izmjena 23.07.2010 13:58
  • Objavljeno 23.07.2010 u 13:26
tisak, kiosk

tisak, kiosk

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Dok su zbog ekonomske krize cijene svih domaćih dionica u posljednje dvije godine doživjele strahoviti pad, Hrvatski fond za privatizaciju na aktualnoj javnoj dražbi čak je za sedam puta povećao početnu cijenu svojeg udjela u Tisku d. d. u odnosu na cijenu koju je tražio na dražbi prije nepunih godinu dana

Fond je među 21 paket dionica koji će sljedećeg tjedna prodavati na dražbi Zagrebačke burze uvrstio i svoj udjel od 13,55 posto temeljnog kapitala Tiska, tvrtke u kojoj većinski udio od 54,13 posto držiAgrokor Ivice Todorića, a narednih 25,86 posto Adris grupa, u čijem je sastavu Tvornica duhana Rovinj, pa bi te dvije tvrtke, kojima ne nedostaje sredstava, mogle biti i zainteresirani kupci.

Fond je ovom prilikom za svoj paket Tiska postavio početnu cijenu od 58,5 milijuna kuna, dok je na dražbi u kolovozu 2009. godine za isti paket tražio samo 8,2 milijuna kuna.

Što se to tako značajno u međuvremenu dogodilo da je Fond procijenio da Tisak vrijedi čak sedam puta više nego lani? Ništa, osim što je s čela Upravnog odbora Fonda prošle jeseni otišao iz Remetinca upravo otpušten bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Sadašnja cijena po kojoj Fond nudi Tisak, tvrtku koja raspolaže najvećim lancem kioska i vodeći je hrvatski distributer tiskovina i duhana, svakako je realnija od smiješne cijene koju je postavio prije godinu dana i po kojoj bi ta kompanija ukupno vrijedila samo 60 milijuna kuna.

Stvar je u tome da je Fond lani pokušao prodati Tisak u bescjenje. Naime, dok je ovu dražbu organizirao kao prodaju za gotovinu, pa je krug potencijalnih kupaca neograničeno širok, na prošlogodišnjoj dražbi Fonda mogli su sudjelovati samo imatelji 'prava' kojima je država 2001. godine platila građevinske radove na obnovi ratom stradalih područja. 'Prava' su izdavana po nominalnoj cijeni od jedne kune, a kako se njima moglo trgovati, cijena im je znala varirati i do vrijednosti od dvije kune. No ta su se 'prava' posljednjih godina ispucala na brojnim dražbama Fonda, pa je krug njihovih imatelja, a time i potencijalnih kupaca Fondovih dionica postao vrlo uzak, a u slučaju Tiska sveo se na samo jednog mogućeg kupca.

Tako se dogodilo da je u vrijeme prošlogodišnje dražbe samo Karlovačka banka, koja je imala u svojim rukama 8,3 milijuna 'prava', imala dovoljno za kupnju paketa dionica Tiska, budući da se Fondov udjel mogao kupiti samo u cjelini, a svi ostali imatelji 'prava' raspolagali su relativno malim količinama tih papira. Business.hr je uoči te dražbe objavio tekst u kojem je matematički pokazao kako zbog takve strukture vlasnika 'prava' ne može ni doći do dražbovanja, te da će Tisak, ako ga kupi Karlovačka banka, biti prodan po početnoj cijeni. Nakon što su se za priču zainteresirali i drugi mediji, Fond je ponuđeni paket Tiska bez ikakvog objašnjenja povukao s dražbe

Fond je, unatoč novinskim tekstovima koji su na to upozoravali, i na ranijim dražbama za 'prava' u bescjenje prodavao velike pakete svojih dionica, poput Diokija i Belja, no ovog puta radilo se o tvrtci od interesa velikih igrača, pa je povlačenjem Tiska s dražbe Vlada, koju je mjesec dana prije toga preuzela Jadranka Kosor, vjerojatno htjela izbjeći novu aferu.

Ista matematika, po kojoj su mediji izračunali da je Tisak bio namijenjen samo jednom mogućem kupcu, bila je zasigurno poznata i stručnim službama Fonda koje su takvu dražbu pripremale, no Državno odvjetništvo se za njihovu matematiku i mešetarenje 'pravima' nikada nije zainteresiralo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi