NIJE OSIGURAN NOVAC ZA NASTAVAK STEČAJA

Odgođena skupština vjerovnika Dine

27.04.2016 u 20:17

Bionic
Reading

Skupština vjerovnika Dina Petrokemije u stečaju odgođena je za 1. lipnja na prijedlog vjerovnika, među ostalima i predstavnika države, ne bi li se do tada pronašle mogućnosti podmirenja obveza, izjavila je u srijedu Hini stečajna upraviteljica Marija Ružić

Ujedno je izvijestila kako se dosad nitko od vjerovnika nije izjasnio da bi predujmio pet milijuna kuna potrebnih za nastavak stečaja.

Stečajna upraviteljica podnijela je Trgovačkom sudu u Rijeci potkraj veljače drugu po redu prijavu nedostatnosti stečajne mase za pokriće troškova stečajnog postupka i predložila da se on obustavi. Očekivalo se kako će se vjerovnici na današnjoj skupštini izjasniti želi li neki od njih predujmiti pet milijuna kuna kako bi se stečaj nastavio.

Od vjerovnika je danas tražila i suglasnost da se dio postrojenja u Dini 'izreže', odnosno proda kao sekundarna sirovina, kako bi se od dobivena novca osiguralo daljnje čuvanje kemikalija, ali vjerovnici ni to nisu odlučili. Stečajna upraviteljica naglasila je da je sada najvažnije osigurati čuvanje kemikalija, odnosno novac za plaćanje osoba koje ih čuvaju te da se tek nakon toga valja pobrinuti za zbrinjavanje ili izmještanje kemikalija, bile one sirovine ili opasni otpad.

Marija Ružić navela je da je ovršni postupak koji Hypo Zagreb vodi protiv Dine razdvojen od ostalih ovršenika, tvrtke Ćuf, čiji je Dina suvlasnik te još dviju tvrtki, pa će se postupak na Općinskom sudu u Krku voditi posebno u odnosu na Dinu. To znači, pojasnila je, da bi uskoro, ne bude li ovrha povučena, mogla početi prodaja imovine u sklopu ovršnog postupka, odnosno zemljišta na kojemu se nalaze Dinini pogoni.

Iz Dine je sredinom travnja u kutinsku Petrokemiju prevezen sav skladišteni klor odnosno 4 tone te kemikalije, ali je u pogonima ostalo više tona opasnih tvari i otpada. Stoga je potkraj prošlog tjedna osnovano povjerenstvo koje treba utvrditi količinu opasnih tvari, procijeniti razinu rizika te je li riječ o tvarima koje su sirovina ili opasni otpad.

Stečaj je u Dini počeo je prije devet mjeseci, kada u pogonima nije bilo proizvodnje već nekoliko godina. Ukupna procijenjena vrijednost imovine je 463,8 milijuna kuna, a gotovo sve nekretnine, postrojenja i oprema opterećeni su hipotekama. Najveći razlučni vjerovnici su Hypo Klagenfurt, Hypo Zagreb, HBOR, Republika Hrvatska i HEP.

Procijenjena vrijednost imovine slobodne od tereta je 4,5 milijuna kuna, a prema predračunu, predvidive obveze stečajne mase su 24,1 milijun kuna, od kojih su predvidivi troškovi stečaja, uključujući čuvanje i zbrinjavanje opasnog otpada, 13,8 milijuna kuna.