DOSLJEDNA PRIMJENA ZAKONA

Od jeseni ovrhe poduzećima koja ne isplaćuju plaće

RADNICI DALMATINKA NOVA

RADNICI DALMATINKA NOVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Joško Ponoš

Problem neisplate plaća i neuplate poreza i doprinosa ipak nije tako velik kako se pretpostavljalo, a pokušat će ga se riješiti do 1. rujna, zaključeno je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća održanoj u četvrtak poslijepodne

Analiza stanja pokazala je da je broj radnika kojima se ne isplaćuju plaće između 18 tisuća i 25 tisuća, a onih kojima se ne uplaćuju porezi i doprinosi od 70 tisuća do 110 tisuća, rekao je predsjednik GSV-a Matko Bolanča. Iako je taj broj manji nego što se pretpostavljalo, Bolanča ističe kako svaki radnik za svoj rad mora biti plaćen jer je to osnovno ljudsko pravo.

Zato su socijalni partneri danas donijeli mjere koje bi taj problem trebale riješiti do 1. rujna. Najveći je problem od 50 do 100 poduzeća u kojima je zaposleno između osam i 15 tisuća radnika, za koje treba pronaći rješenje kroz modele restrukturiranja, stečaj ili likvidaciju.

GSV smatra da će nedavno doneseni Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom omogućiti poduzetnicima da u roku od 90 dana reprogramiraju dugove i počnu uredno poslovati.

Porezna uprava, FINA i Regos omogućit će do kraja godine uz pomoć banaka brzu razmjenu podataka o neredovitom isplaćivanju plaća. Zaključeno je da će Porezna uprava ubrzano pokretati skraćene stečajne postupke nad tvrtkama bez radnika. Sudeći prema zaključcima s četverosatne sjednice GSV-a problem bi trebao biti rješen do početka rujna dosljednom primjenom zakona, što znači i pokretanjem ovršnih, ali i stečajnih postupaka

Do kraja ljetne sjednice Hrvatskoga sabora također treba donijeti propise koji će poduzetnicima koji su dužni radnicima i državi onemogućiti osnivanje novih tvrtaka. Važno je da se nakon rješavanja problema sa sadašnjim tvrtkama neplatišama onemogući da se u budućnosti pojavljuju iste takve tvrtke, istaknuli su članovi GSV-a.

Predstavnik sindikata u GSV-u Mladen Novosel istaknuo je kako sindikati ne odustaju od ideje o osnivanju jamstvenog fonda iz kojeg bi se financirale plaće radnika koji ih ne primaju

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ocijenio je kako prihvaćene mjere 'stvaraju dobre pretpostavke za rješavanje problema koji se vuče već 20 godina' u idućih nekoliko mjeseci. 'Ako se to ne dogodi do 1. rujna, razmotrit ćemo i druge mogućnosti', izjavio je Kalmeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi