otvorene prijave za natječaj

Od crteža do šume uz Dukatov 11. likovni natječaj „VOLIM MLIJEKO!“

09.11.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Dukat poziva učitelje, odgojitelje i roditelje da prijave djecu školske i predškolske dobi na novo izdanje natječaja i najavljuje da će za svaki pristigli rad ponovno posaditi po jednu sadnicu stabla

Dukat je zakoračio u drugo desetljeće održavanja kreativnog likovnog natječaja „VOLIM MLIJEKO!“, društveno odgovornog projekta kojim uspješno potiče dječju kreativnost i likovno stvaralaštvo, podsjećajući ih istovremeno na važnost redovite konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda za njihov razvoj. Posljednje dvije godine natječaj je povezan i s očuvanjem okoliša, a upravo je dodatak društveno odgovorne komponente dobro poznatom likovnom natječaju rezultirao obnovom naših šuma. Tako su proljetos Dukatovi zaposlenici, zahvaljujući likovnim radovima pristiglima na deseti natječaj „VOLIM MLIJEKO!“, u suradnji s Hrvatskim šumama, posadili 10.000 sadnica stabala u Gorskom kotaru i okolici Velike Gorice. Mali autori crteža i slika time su dali vrijedan doprinos očuvanju pluća naše zemlje i bili dijelom najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj.

Natječaj prvi put otvoren i za predškolce

S velikim projektom pošumljavanja Dukat nastavlja i u 2023. godini, a mali kreativci i likovnjaci i ove godine tome mogu doprinijeti. Potrebno ih je samo uključiti u najnovije izdanje natječaja „VOLIM MLIJEKO!“ jer će za svaki pristigli rad Dukat ponovno posaditi po jednu sadnicu stabla.

U natječaj se prvi put, uz učenike nižih razreda osnovnih škola širom Hrvatske, mogu uključiti i predškolci pa organizacija likovnih radionica u vrtićima i posvećivanje sata likovne kulture ili prirode i društva ovom natječaju u školama može biti sadržajan i koristan dodatak već isplaniranim programima kojima odgojitelji i učitelji podučavaju djecu o važnosti zaštite prirode i šuma.

Tema ovogodišnjeg natječaja: „Šuma i ja, prijatelja dva“

Nakon što su prošlogodišnji likovni radovi pokazali kako naši najmlađi školarci vide šumu, u Dukatu su ih, najnovijim izdanjem natječaja, odlučili potaknuti da prikažu prijateljstvo djece (i odraslih) i šuma, zašto djeca (i odrasli) vole šumu, kako u njoj provode vrijeme, odnosno kako ljudi i šume čine simbiozu neophodnu za obostran opstanak. Najnovijom temom „Šuma i ja, prijatelja dva” nastavlja se povezanost natječaja sa šumom, uz „dodatak” djece (i ljudi) kao posjetitelja, šetača, promatrača, planinara, čuvara, zaljubljenika u šumu i bogati šumski svijet.

Deset godina, više od 42 tisuće učenika, podrška resornih ministarstava

U proteklih deset godina u likovnom natječaju „VOLIM MLIJEKO!“ sudjelovalo je više od 42 tisuće učenika razredne nastave iz osnovnih škola širom Hrvatske, a samo prošle godine njih više od 7.300. Natječaj se od samih početaka održava uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a od protekle godine i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Uspješna suradnja s resornim ministarstvima nastavlja se i ove godine, a svoju podršku najnovijem izdanju natječaja dale su i Hrvatske šume, dok je Muzej suvremene umjetnosti Zagreb stručni partner projekta od 2012. godine.

Natječaj „VOLIM MLIJEKO!“ otvoren je do 20. studenoga 2022. godine, a dodatne informacije dostupne su na mrežnoj stranici www.volim-mlijeko.hr.