NOVE STOPE KRIZNOG NAMETA

Od 3 do 6 tisuća kuna 2 %, iznad 6 tisuća 4 %

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 24.07.2009 22:09
  • Objavljeno 24.07.2009 u 22:09
JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Vlada će, umjesto najavljene jedne stope kriznog nameta, uvesti dvije stope. Na primanja između 3.000 i 6.000 kuna uvodi se stopa od dva posto, a primanja iznad 6.000 kuna oporezivat će se po stopi od četiri posto. Premijerka Jadranka Kosor je potvrdila da se krizni porez odnosi na puni iznos primanja

Novim nametom bit će obuhvaćeno oko 1,5 milijuna ljudi. Premijerka je naglasila da je ovim rebalansom osigurana zaštita najugroženijih slojeva stanovništva. 'Nismo dirali doplatke ni rodiljne naknade za koje se iz proračuna izdvajaju četiri milijarde kuna', rekla je Kosor na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlade koja je započela minutom šutnje za poginule u željezničkoj nesreći kraj Kaštela.

'Riječ je o ad hoc donesenom proizvoljnom nametu kojim se guši vitalni dio hrvatskog gospodarstva koji stvara radna mjesta i proizvodi dobit. Zbog ovakvih poteza prijeti nam opasnost od povlačenja i domaćeg i stranog kapitala jer nitko neće biti spreman ulagati u ovako nestabilnu sredinu', zaključio je Ivica Mudrinić za tportal.hr.

Mladen Pejković, predsjednik Uprave i tehnički direktor Vipneta, kazao je da se 'radi o pljusci za industriju koja je najveći investitor u Hrvatskoj'.

'Takva odluka ne šteti samo građanima, nego i tržištu u cjelini. Mobilni operateri su među rijetkim tvrtkama koje sustavno ulažu u hrvatsko gospodarstvo', ustvrdila je Valentina Junaci, voditeljica odnosa s javnošću Tele2.


Kao što se i najavljivalo, Banski dvori predlažu uvođenje posebne naknade na mobilnu telefoniju od šest posto na ukupne mjesečne prihode od SMS poruka i razgovora. Ministar financija Ivan Šuker izrazio je nadu da će većinu tereta novog nameta na svoja leđa preuzeti mobilni operateri te da neće doći do porasta cijena.

'Upitna je ustavnost ovakvog prijedloga kojim se oporezuje bruto prihod samo tri poduzetnika. Pritom su posve nejasni kriteriji prema kojima se dodatno oporezuje samo jedan gospodarski sektor', rekao je za HRT Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma

PROLONGIRANA GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA

'Na ovaj način utvaramo tržišnu utakmicu između tri kompanije da se natječu tko će ponuditi niže cijene korisnicima. Prošle godine na razgovore Hrvati su potrošili oko 5,25 milijardi kuna. Mi očekujemo da ćemo na godišnjoj razini tom mjerom u državni proračun prihodovati oko 430 milijuna kuna', rekao je Šuker.

Vlada je do 2015. prolongirala gradnju Pelješkog mosta. Od 200 milijuna kuna, koliko je u ovoj godini bilo osigurano u proračunu za Pelješki most, sada će polovica otići za uređenje županijskih i lokalnih cesta u cijeloj Hrvatskoj. Također su i ostalim većim infrastrukturnim projektima rokovi gradnje produženi sa četiri na šest godina. Za njih će se tražiti i novi načini financiranja.

Također, je i službeno potvrđeno da će stopa PDV sa 22 porasti na 23 posto. 'Idućeg tjedna Vlada će organizirati sastanak s HEP-om, Hrvatskim šumama i proizvođačima hrane kako bi ih uvjerila da ne podižu cijene zbog rasta PDV-a', najavila je premijerka.
POREZ NA LUKSUZ

Ide se i u izmjenu zakona o oporezivanju automobila, jahte i zrakoplova. Osnovica poreza bit će njihova cijena, a ne, kao dosad, dužina, što je vrijedilo za plovila, ili broj sjedala u slučaju zrakoplova. Tako će se na automobile i jahte vrijedne između 350.000 i 400.000 kuna plaćati porez od 98.000 kuna plus 48 posto na iznos preko 350.000 kuna.

'U posljednjih godinu dana tržište luksuznih jahti i zrakoplova je eksplodiralo. Ispitat ćemo sva luksuzna vozila kupljena za poslovne svrhe i vidjeti koriste li se stvarno za posao ili osobne svrhe', najavio je Šuker.

U Sabor je Vlada sa današnje sjednice uputila i zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi kojim će pokušati srezati plaće županima, gradonačelnicima i načelnicima da ne idu preko primanja zaposlenih u državnim tijelima. Novi zakon je, prema riječima premijerke, izazvao veliko negodovanje među lokalnim vlastodršcima te je Vlada optužena da krši Ustav i europsku povelju o lokalnoj samoupravi.

Banski su dvori odlučili uvesti i subvencionirati neradni petak, kako bi se pomoglo proizvođačima koji zbog recesije i pada prihoda razmišljaju o otpuštanju radnika. Smanjju se i naknade za nezaposlene.

Ministar Šuker istaknuo je da se rebalansom planira povećanje proračunskih prihoda za 1,38 milijardi kuna, a dodatne su uštede ministarstava 510,5 milijuna kuna. Od toga će se 250 milijuna namijeniti poljoprivrednicima za isplate potpora.

Rashodi proračuna nakon rebalansa iznosit će 120 milijardi kuna, a deficit 2,8 posto BDP-a. Rebalansom će se potrebe za zaduženjem smanjiti za 1,6 milijardi kuna, s ranijih 10,97 milijardi na 9,3 milijardi kuna, kazao je ministar financija.

ČAČIĆ:' OVO JE KRATKOROČNO RJEŠENJE'

'Svi su ovi potezi Vlade, posebice krizni namet, štetni su hrvatsko gospodarstvo. To je kratkoročno rješenje koje će donekle napuniti budžet, no to je spašavanje iz dana u dan, dok sve ne ode k vragu', komentirao je za tportal novi rebalans proračuna predsjednik HNS-a Radimir Čačić

Ipak, pozitivnom smatra odluku da krizni namet na plaće neće biti tri posto, već dva posto na plaće od tri do šest tisuća, a četiri posto na one iznad šest.

Odgađanje gradnje Pelješkog mosta za 2015. godinu smatra smiješnim. 'To više nema veze s njima', kaže Čačić, aludirajući na to da sadašnja vladajuća garnitura za šest godina neće imati veze s tim jer neće biti na vlasti.

U središnjici SDP-a nisu željeli komentirati Vladine mjere. Predsjedništvo stranke na današnjem je sastanku usuglasilo stav o rebalansu te će ga iznijeti na zasjedanju Sabora u ponedjeljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi