UDAR NA STANDARD

Od 1. travnja poduzetnicima struja skuplja od 20 do 30 posto, a u ljeto viši računi slijede i građanima

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 22.03.2019 17:22
  • Objavljeno 22.03.2019 u 17:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poduzetnicima koji se opskrbljuju električnom energijom putem tzv. zajamčene usluge HEP-a od 1. travnja struja će poskupjeti za više od 20 posto, a pojedinim skupinama i 30-ak posto. Početkom lipnja na udaru poskupljenja mogli bi se naći i građani koji koriste HEP-ovu univerzalnu uslugu, doduše u nešto manjoj mjeri nego poduzetnici

Nove tarife za zajamčenu opskrbu električnom energijom za poduzetnike temelje se na nedavnoj promijenjenoj metodologiji Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Do korekcije tarifa došlo je zbog naglog porasta cijena električne energije na veleprodajnom tržištu tijekom 2018. godine.

Poskupljenje će pogoditi desetak posto potrošača koji koriste zajamčenu uslugu u okviru bijelog dvotarifnog modela. Njima cijena energije skače s 54 lipe po kilovatsatu na 75 lipa po kilovatsatu, i to u višoj tarifi, te s 32 na 44 lipe po kilovatsatu u nižoj.

'Gospodarstvenici koji se nađu pogođeni spomenutim računima u roku od dva mjeseca mogu promijeniti davatelja usluge, odnosno prijeći eventualno kojem od tržišnih opskrbljivača jer su oni cjenovno povoljniji od HEP-a. Ako to propuste učiniti u navedenom roku, onda im za iduće razdoblje slijedi nova kazna jer im opet raste cijena, i to u većoj tarifi na 85 lipa po kilovatsatu, a u nižoj na 50 lipa', pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje u udruzi Splitski potrošač.

Inače, početkom ožujka HERA je izradila novu metodologiju kako bi se izbjegla situacija koja se dogodila prošle godine. Naime, zbog naglog rasta cijena električne energije na tržištu tarife za zajamčenu opskrbu, koju osigurava HEP, u drugoj polovici 2018. bile su manje od burzovnih cijena (pogotovo za prva dva mjeseca korištenja), što je protivno zakonskim odredbama.

  • +15
  • +12

HEP nudi poduzetnicima zajamčenu uslugu opskrbe električnom energijom po tarifama koje određuje HERA četiri puta godišnje

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Po novoj metodologiji, tarife se određuju učestalije (četiri puta godišnje, a ne kao do sada - dva puta godišnje) primjenom referentne cijene električne energije koja se određuje na temelju podataka s regionalno relevantne mađarske burze HUDEX o najvećim prosječnim cijenama temeljne i vršne električne energije iz terminskih ugovora za buduće i tri sljedeća tromjesečja.

Takav način određivanja tarifa doprinijet će pravovremenom uvažavanju cjenovnih trendova s veleprodajnog tržišta električne energije u tarifama zajamčene opskrbe, ističu iz HERA-e.

Novom metodologijom, kažu, žele potaknuti i kupce poduzetnike da sklope ugovor o opskrbi s nekim od opskrbljivača na tržištu, a kojim bi trebali moći ostvariti povoljniju cijenu.

Poskupljenje struje za poduzetnike koji koriste zajamčenu uslugu opasan je signal i za kućanstva koja su ostala u HEP-ovoj univerzalnoj usluzi (HEP Elektra), a takvih je čak 90 posto u Hrvatskoj.

Usporedba cijena struje za kućanstva

Usporedba cijena struje za kućanstva

Izvor: HERA / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

'Cijena energije na HUDEX-ovoj burzi u Mađarskoj značajno je otišla gore početkom ove godine, a budući da nemamo dovoljno svojih izvora te smo prisiljeni uvoziti energiju, realno je očekivati da će se takva situacija odraziti i na cijenu struje za kućanstva. Osim toga, ni trenutačno stanje s hidrologijom ne ide nam u prilog, a ostane li i dalje tako, poskupljenje za kućanstva je sasvim izvjesno', ističe Kurtović.

Prema njegovoj procjeni, cijene za građane koji koriste univerzalnu uslugu mogle bi porasti u rasponu od pet do šest posto, a poskupljenje se može očekivati od 1. srpnja.

Uz HEP Elektru, koja osigurava univerzalnu uslugu, opskrbu strujom po tržišnim uvjetima građanima nude još četiri tvrtke, od kojih je jedna u HEP-ovu vlasništvu (HEP Opskrba s brendom Hepi). U ponudi je pet tarifnih modela, a trenutno su tri povoljnija od HEP Elektre, dok dva imaju skuplju struju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!