OBITELJSKI BIZNIS

Očevi i sinovi: Krvne veze koje su obilježile slučaj Agrokor

26.10.2017 u 06:31

Bionic
Reading

U drami zvanoj Agrokor mnogi od likova, kako glavnih tako i sporednih, rodbinski su povezani. U ovom tekstu usredotočit ćemo se na očeve i sinove koji su na razne načine povezani s nekad najmoćnijom domaćom kompanijom

Dinastija Todorić

Političku i poslovnu mrežu koja je omogućila izgradnju obiteljskog carstva počeo je plesti još 1960-ih godina Ante Todorić (90), otac Ivice Todorića te djed Ante i Ivana Todorića. Uspostavom neovisne Hrvatske glavnu riječ od njega je preuzeo Ivica, kojeg bi, da nije došlo do kraha Agrokora, naslijedio stariji sin Ante.

Njihova sestra Iva Balent prije nekoliko godina ispričala je kako su ona i njezina braća u obiteljskoj kompaniji kretali od nule.

'Brat Ante radio je u skladištu voća i povrća i godinama je ustajao u pet ujutro, a Ivan isto tako u skladištu cvijeća. Radili smo najteže poslove, a tako smo stekli i puno znanja i iskustva', ispričala je Balent.

Ante Todorić ušao je u Upravu Agrokora s 27 godina, a s 39 ga je otac u prosincu 2015. postavio za dopredsjednika koncerna.

Njegov mlađi brat Ivan je 2008. sa samo 24 godine imenovan predsjednikom Nadzornog odbora kompanije. Između oca i sinova Todorić, barem koliko je javno poznato, nikad nije bilo većih trzavica. Tek prije dva dana Večernji list objavio je kako je stariji sin Ante još krajem prošle godine upozoravao da im prijeti bankrot. Navodno mu je otac tada odbrusio da ne razumije poslovanje.

<<Pogledajte ovdje tko je tko u obitelji Todorić>>

Mirko i Mislav Galić

Mislav Galić (45) u Upravi Agrokora bio je zadužen za prehrambeni sektor. Dok nije ušao u društvo Todorićevih elitnih menadžera, uspješno je vodio Ledo, čiji je direktor postao 1998. sa samo 26 godina. U dobivanju direktorske fotelje sigurno mu nije odmoglo to što mu je otac Mirko Galić bio dugogodišnji Todorićev prijatelj.

Galić stariji se sinu u Agrokoru pridružio u siječnju 2013., kada ga je Todorić postavio za svog osobnog savjetnika za komunikacije. Prije toga četiri godine je proveo u diplomaciji, a bio je veleposlanik u Parizu, u koji je otišao s pozicije glavnog ravnatelja HRT-a.

Kao jedan od najodgovornijih Agrokorovih ljudi, Galić mlađi nalazi se na DORH-ovoj listi osumnjičenika. Kad je bio priveden i prilikom ispitivanja odbacio je sve optužbe o sudjelovanju u izradi lažiranih financijskih izvješća. Navodno je tužiteljima predao ovjerenu izjavu Ivice Todorića, u kojoj je gazda Agrokora na sebe preuzeo svu odgovornost kad je riječ o poslovnim i financijskim odlukama u kompaniji.

Božo i Ivan Crnjac

Obitelji Todorić i Crnjac vezane su dugogodišnjim prijateljstvom kroz dvije generacije. Glave obitelji Božo Crnjac (70), vlasnik poznatih zagrebačkih restorana Okrugljak i Dubravkin put, i Ivica Todorić druže se od 90-ih. Njihovi sinovi Ivan Crnjac i Ante Todorić prijateljuju od školskih dana. Bliske prijateljice su i njihove kćeri, Crnjčeva Danijela Gajski i Todorićeva Iva Balent.

Zbog toga ne čudi to što je za svog glavnog financijskog direktora vlasnik Agrokora bio postavio Ivana Crnjca. U Upravu koncerna Crnjac mlađi ušao je s 31 godinom. Prvo je bio zadužen za strategiju i tržište kapitala, da bi 2015. preuzeo i financije.

Bez obzira na to što je nosio impresivnu titulu člana Uprave Agrokora i izvršnog potpredsjednika za financije, strategiju i tržišta kapitala, Crnjac danas tvrdi kako uopće nije sudjelovao u izradi financijskih izvješća, već bi ih vidio tek kad bi bila objavljena na korporativnim stranicama.

Nikica i Ivan Valentić

Bivši HDZ-ov premijer Nikica Valentić s Todorićima prijateljuje još od 1980-ih godina, kada je radio kao odvjetnik specijaliziran za investicijske ugovore, trgovačko pravo, poreze i ugovore s nekretninama. Nekako se poklopilo i to da je baš u vrijeme dok je Valentić sredinom 1990-ih vodio hrvatsku Vladu Ivica Todorić preuzeo Unikonzum (današnji Konzum), Ledo, Solanu Pag i druge tvrtke.

Kad je napustio premijersku fotelju, Valentić se bacio u poduzetnike. Osnovao je društvo Nivu d.d., preko kojeg je upravljao brojnim drugim tvrtkama. Njegove projekte, u većini neuspješne, izdašno je potpomagao Todorić desecima milijuna kuna. Revizijom Agrokorovih bilanci na vidjelo je izišlo to da je Todorić samo Valentićevoj tvrtki Niva inženjering pozajmio 156 milijuna kuna.

U sjeni moćnih očeva zbližili su se i njihovi sinovi imenjaci, Ivan Valentić i Ivan Todorić. Njihovo prijateljstvo preraslo je 2009. u kumstvo. U proljeće te godine Valentić mlađi je uplovio u bračne vode, a na oltaru lijevo od njega stajao je Todorić mlađi, držeći vjenčani prsten.

Kao i otac, Ivan Valentić je poduzetnik. Među ostalim je suvlasnik tvrtke Ovum koja je izbijanjem krize u Agrokoru, u strahu za svoja potraživanja u visini od 9,5 milijuna kuna, u ožujku ove godine podnijela zahtjev za stečaj Konzuma. Reklo bi se - nimalo prijateljski ni kumski.

Ali ubrzo se Valentić mlađi ispričao Todorićima i poručio javnosti kako se ne slaže sa svojim partnerima u Ovumu. 'Podržavam Agrokor i obitelj u naporima da se stabilizira situacija i zbog navedenog postupka razmišljam o izlasku iz partnerstva u Ovumu', izjavio je tada Ivan Valentić. Prema Sudskom registru, to ipak nije učinio i još uvijek je suvlasnik firme.

Dinko i Vedran Cvitan

Nakon što je DORH pokrenuo postupak protiv Todorića i članova bivše Uprave Agrokora postavilo se pitanje sukoba interesa glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Njegov sin Vedran zaposlenik je Konzuma, u kojem radi kao niži menadžer. U medijima su krenula propitivanja može li otac Cvitan bez emocija provesti istragu koja bi u konačnici mogla dovesti do propasti Agrokora i ostaviti sina Cvitana bez posla. 

Iz DORH-a su međutim odbacili sva takva nagađanja, uz obrazloženje da je Cvitan mlađi zaposlen na radnom mjestu koje nije u vezi s upravljačkom strukturom Agrokora.

Ratko i Dino Maček

Mačekovi su se našli u slučaju Agrokor nakon što se ispostavilo da je Dino Maček prodao Ivici Todoriću domenu za njegov blog. Tada su krenula nagađanja da PR strategiju za vlasnika Agrokora radi njegov otac Ratko Maček, bivši dugogodišnji glasnogovornik HDZ-a iz vremena Ive Sanadera. Maček stariji je sve to demantirao.

Priča je ponovo zaživjela kada se Ratko Maček našao na fotografijama s privođenja Ivana Crnjca. Ali tada se ispostavilo da bivši HDZ-ov glasnogovornik živi u istoj ulici kao i Crnjac te se igrom slučaja našao pred objektivima fotoreportera.

Željko i Fran Olujić

Spomenut ćemo još Željka i Frana Olujića iako je s Agrokorom, koliko je poznato, povezan samo Olujić junior. Međutim valja istaknuti da je Željko Olujić početkom 90-ih bio prvi državni odvjetnik Republike Hrvatske. Nakon toga se vratio u privatne odvjetničke vode, a u poslu mu se, kada je stasao, pridružio i sin Fran. Danas Fran Olujić u slučaju Agrokor zastupa starijeg Todorićeva sina Antu.

  • +68
Uhićenja čelnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić