SPEVEC O RJEŠENJIMA

'Očekujemo još podataka za brodogradilišta'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2011 17:28
  • Objavljeno 14.09.2011 u 17:25
OLGICA SPEVEC

OLGICA SPEVEC

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Pixsell

Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec izjavila je danas da će ta agencija dovršiti izradu rješenja o prihvaćanju programa preustroja brodogradilišta 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira kada joj Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dostavi dodatne podatke koje je Agencija zatražila početkom kolovoza

Olgica Spevec je danas u riječkoj županijskoj Gospodarskoj komori izlagala o trgovinskoj, industrijskoj i politici zaštite tržišnog natjecanja u promijenjenim uvjetima poslovanja ulaskom Hrvatske u EU.

Na upit novinara, Spevec je kazala da je AZTN dodatno zatražila od Ministarstva, kao davatelja potpora, dopunu zahtjeva za odobrenje programa preustroja, u elementima koji se odnose na podatke o financijskim pokazateljima i rezultatima poslovanja, podatke povezane s kategorijama potpora koje će se dodjeljivati prema tom programu i ostale podatke.

Spevec je rekla da je u komunikaciji s Ministarstvom, kazavši da o razlozima zbog kojih ono još nije dostavilo tražene podatke ne može govoriti, ali je dodala da je riječ o tehničkim detaljima koji su bitni radi objavljivanja rješenja u Narodnim novinama, te da smatra da 'Ministarstvo još neke stvari mora do kraja raščistiti s ulagačem'.

Bitno je to da su glavni elementi rješenja odobreni već ranije i od strane AZTN-a i od strane Europske komisije, kazala je Spevec navodeći da se ti elementi odnose na kapacitete, vlastiti doprinos restrukturiranju i na ukupan iznos državnih potpora te dodavši da je to omogućilo završetak pregovora i da omogućuje brodogradilištima sklapanje novih ugovora.

Očekujemo da ćemo dobiti potrebne podatke kako bi mogli izdati formalno rješenje i kako bi se privatizacijski ugovor u Agencijom za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) mogao finalizirati i dostaviti Europskoj komisiji na odobrenje, odnosno kako bi ona pregledala jesu li glavni elementi sadržani i u privatizacijskom ugovoru.

Ne smatram da je veliki problem to što mi formalno nismo izdali rješenje, ali je ono nužno prije donošenja konačne odluke o prihvaćanju ugovora o privatizaciji i iz tog razloga očekujem da će Ministartsvo podatke koje mora dostaviti, dostaviti u što kraćem roku, kazala je.

Spevec je još kazala da se potpore sadržane u programu preustroja ne bi smjele dodjeljivati bez da je program i formalno odobren i bez da je investitor ušao u brodogradilište, da privatizaciju, kada ona na bi bila završena ranije, neće moći rješavati tehnička vlada, te da i premijerka Jadranka Kosor smatra da taj posao treba završiti što prije.

Odgovarajući na pitanje sudionika skupa, Spevec je ocijenila da ostvarivanje planova preustroja brodogradilišta i stvarni uspjeh u tom području ovisi o nama te da su uvjeti za domaća brodogradilišta, koji su dogovoreni u pregovorima, u odnosu na primjerice poljska brodogradilišta, relativno povoljni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi