objavio ilo

Očekuje se povećanje broja nezaposlenih u razvijenim gospodarstvima

10.01.2024 u 15:28

Bionic
Reading

Stopa nezaposlenosti u svijetu trebala bi blago porasti u 2024. godini, na 5,2 posto, pod utjecajem očekivanog povećanja broja nezaposlenih u razvijenim gospodarstvima, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO)

Broj nezaposlenih porast će u novoj godini za dva milijuna i stopa nezaposlenosti bit će viša za 0,1 postotni bod nego u 2023, prognozirao je ILO u izvješću o svjetskim trendovima u zapošljavanju i socijalnim izgledima u 2024.

Prognoziramo skromno pogoršanje na tržištima rada, djelomično zato što gospodarski rast usporava diljem svijeta, rekao je direktor odjela za istraživanje pri ILO-u Richard Samans.

U skupini zemalja s visokim dohotkom stopa nezaposlenosti trebala bi u ovoj godini porasti na 4,7 posto, sa 4,5 posto u 2023. prognoziraju u ILO-u. U skupini zemalja s niskim i višim srednjim dohotkom trebala bi se zadržati na prošlogodišnjoj razini, a u zemljama s niskim srednjim dohotkom blago pasti. 

UN-ova agencija za rad primjećuje i da je, nakon kratkotrajnog uzleta u razdoblju oporavka gospodarstava od pandemije, agregatna produktivnost rada naglo posustala i vratila se niske razine zabilježene u prethodnom desetljeću.

"Tijekom razdoblja sporog rasta produktivnosti realni raspoloživi dohodak i realne plaće nerijetko su osjetljivi na iznenadne cjenovne šokove", upozororava ILO.

U iduće dvije godine zaposlenost bi u zemljama s višim srednjim dohotkom trebala blago porasti, a u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom trebala bi nastaviti trend snažnog rasta.

"Situacija je posebno zabrinjavajuća u zemljama s visokim dohotkom, gdje se očekuje pad zaposlenosti u 2024. i tek skromno poboljšanje u 2025.", pokazuje izvješće ILO-a.