novi podaci

Nezaposlenost u eurozoni stabilna, Hrvatska u društvu Latvije i Litve

30.11.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Nezaposlenost u eurozoni bila je stabilna u listopadu, a Hrvatska je pratila prosjek, četvrti mjesec zaredom, pokazale su u četvrtak procjene Eurostata

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u listopadu 6,5 posto, kao i u prethodnih sedam mjeseci, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U EU iznosila je šest posto, zadržavši se također na razini iz prethodnog mjeseca.

U usporedbi s listopadom prošle godine niža je na oba područja za 0,1 postotni bod, pokazuje izvješće.

Eurostat procjenjuje da je u EU u ovogodišnjem listopadu bez posla bilo 13,17 milijuna građana, od čega njih 11,13 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU uvećan za 71 tisuću i za 48 tisuća u eurozoni. Na godišnjoj razini njihov je broj uvećan za 27 tisuća u Uniji, a u eurozoni je za približno toliko bio manji.

Hrvatska uz Latviju i Litvu

Španjolska je prema Eurostatu dostupnim podacima i u listopadu imala najvišu stopu nezaposlenosti, koja je dosezala 12 posto, kao i u mjesecu ranije.

Slijede Švedska i Italija sa stopama nezaposlenosti od 8,0 odnosno 7,8 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u listopadu iznosila 6,5 posto, kao i u mjesecu ranije, prema revidiranom podatku. Procjena stope za rujan snižena je za 0,3 postotna boda, napominju u Eurostatu.

To znači da od srpnja prati prosjek eurozone. 

Bez posla je u Hrvatskoj u listopadu, prema Eurostatovim podacima, bilo 110 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u prethodnom mjesecu, prema revidiranom podatku. Prva procjena pokazivala je 116 tisuća nezaposlenih.

Istu stopu nezaposlenosti bilježile su u listopadu i Latvija i Litva.

Najnižu stopu nezaposlenosti imala je Malta, od 2,5 posto. Slijede Poljska i Češka, s 2,8 i 2,9 posto, te Njemačka s 3,1 posto. Blizu je i Nizozemska, sa stopom nezaposlenosti od 3,6 posto.

Eurostat nije raspolagao jedino podacima za Grčku.

Uvećana nezaposlenosti mladih 

Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u listopadu je u eurozoni iznosila 14,9 posto, a u Uniji 14,8 posto, porastavši za 0,3 odnosno 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec.

U prošlogodišnjem listopadu u eurozoni je iznosila 14,4 posto, a u Uniji 14,6 posto, pokazuju tablice Eurostata.

U statističkom uredu procjenjuju da je u EU u listopadu bez posla bilo 2,88 milijuna mladih, od čega 2,38 milijuna u eurozoni.

Broj nezaposlenih mladih u eurozoni uvećan je tako u listopadu za 132 tisuće u odnosu na isto razdoblje lani, a u EU za 106 tisuća, objavio je Eurostat.

Šestorka iznad 20 posto

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima prema dostupnim podacima i u listopadu je imala Španjolska, od 28 posto. Slijede Italija i Švedska s 24,7 i 22,1 posto.

Stopu od gotovo 21 posto bilježile su Estonija, Portugal i Slovačka.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina bilježila je i u listopadu Njemačka, od 5,6 posto.

U skupini s jednoznamenkastim stopama još su samo Malta i Češka, sa sedam odnosno 7,1 posto, te Nizozemska s 8,4 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih, kao ni Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija. 

U trećem kvartalu stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj iznosila je prema revidiranim podacima 19 posto, uz 23 tisuće nezaposlenih. Prethodni podatak pokazivao je stopu od 20,2 posto, uz 24 tisuće nezaposlenih.