URUŠAVANJE KONSTRUKTORA

Očajni radnici: 'Žderiću, lopove!'

13.11.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Pred zgradom Uprave građevinske tvrtke Konstruktor jutros je održan radnički prosvjed na kojem su zatražene ostavke i isplata zaostalih plaća. Podsjetimo da su radnici te tvrtke u štrajku već devet dana, a danas su im se pridružili i radnici nekih manjih tvrtki kojima je zajedničko to da im je većinski vlasnik Željko Žderić

Direktor Konstruktora Željko Žderić je danas bio osoba koju su radnici najviše prozivali  i glavna parola prosvjeda je bila 'Žderiću, lopove'! Radnici njega smatraju najodgovornijim zbog stanja u toj nekada moćnoj građevinskoj tvrtci i traže isplatu šest do sedam plaća. Ispred zgrade Uprave u centru Splita okupilo se više od dvije stotine prosvjednika. Predstavnici sindikata građevinara predvođeni Zoranom Kačićem ušli su u zgradu, ali nikoga od rukovodećih ljudi nisu našli.

Osim toga, predstavnici sindikata u Konstruktoru, koji radnici ne smatraju legitimnim, danas su u Zagrebu. U štrajku su i radnici tvrtke Remont koja je u vlasništvu Konstruktor Inženjeringa i koji isto nisu dobili šest plaća. Nekada je ta tvrtka s pedeset zaposlenika bila dio Konstruktora, ali je nakon privatizacije izdvojena i vlasnik 85 posto dionica je Željko Žderić, ali deset posto ima i država

Radnici su Žderića i Upravu prozivali zbog lopovluka i zazivali organe gonjenja i pravosuđe da reagira. Oni žele stečaj i naplatu svojih potraživanja. 'Vidite da nas ovdje nema puno. Mnogo radnika uopće ne može doći, nemaju novca za prijevoz, neki više nemaju ni mobitele ni telefone, sve im je isključeno, pola njih živi širom Dalmacije, a dio njih i u Bosni. Posebno nas boli da s nama danas nisu inženjeri. Njih ima dvije stotine i nitko nas nije podržao, nadaju se Žderićevoj milosti. Kad je trebalo zapeti, radili smo zajedno po 12 i 14 sati, mi smo spavali u kontejnerima bez vode, a inženjeri u hotelima. Ovo je naša solidarnost', požalili su se radnici.

Drugi su se požalili na pravosuđe i porezne organe koji nisu ispitivali imovinu članova Uprave. 'Poručio bih bankama da plijene kuće, vikendice, automobile i jahte onima koji su pokrali Konstruktor, a ne kamione i bagere. Mi ćemo opet morati time raditi', rekao je jedan od prosvjednika. Još je mnogo tužnih priča danas ispričano reporterima i najavljen je nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva. Konstruktor kakvog smo poznavali, prema onom što smo danas čuli, zapravo više ne postoji i slijedi konačan pad.